Ζάκυνθος

Συγκρατημένη η κίνηση στην αγορά παρά τις εκπτώσεις

Να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή 18 Ιανουαρίου , ζητά από τους εμπόρους του νησιού μας η διοίκηση του Εμπορικού  Συλλόγου Ζακύνθου, επαναλαμβάνοντας πως στόχος των νέων νόμων που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι η σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. του Ν 4177/2013, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου. Επομένως όλα τα εμπορικά καταστήματα δύνανται να ανοίξουν την Κυριακή 18/1/2015. Το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, βάσει του ίδιου νόμου, καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Λ. Μπουζιάνου επανέλαβε πως ο τοπικός Σύλλογος έχει πάρει συγκεκριμένη απόφαση ώστε τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά μόνο την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και σε καμία περίπτωση όλες τις Κυριακές που προβλέπει ο νέος Νόμος.

Δεδομένου μάλιστα πως σε τοπικό επίπεδο το 2014 έχει ληφθεί απόφαση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ως προς τον αριθμό των Κυριακών που τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά, υπογράμμισε πως για το 2015 μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να κρίνει αν θα χρειαστεί να ληφθεί νέα απόφαση.

«Σαν Σύλλογος βάση της απόφασης που έχει πάρει η πλειοψηφία των μελών μας έχουμε αποδεχτεί την λειτουργία των καταστημάτων μόνο μια Κυριακή, αυτή πριν τα Χριστούγεννα και καμία άλλη. Το Καλοκαίρι ισχύει ένα διαφορετικό καθεστώς στις τουριστικές περιοχές. Αν αλλάξουν τα δεδομένα και θεσμοθετηθεί και μια ακόμη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πριν από την Πρωτοχρονιά, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση. Αρκετοί συνάδελφοι στη Ζάκυνθο άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά, αλλά η αγορά δεν κινήθηκε γιατί ο κόσμος πολύ απλά δεν είχε χρήματα να ξοδέψει. Οι Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά όλο και αυξάνονται αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε πως η κυριακάτικη αργία πρέπει να διατηρηθεί! Ακόμη και όσοι εργάζονται την συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να πληρώνονται με αυξημένο ημερομίσθιο» σημείωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου ώστε τα εμπορικά καταστήματα να μείνουν κλειστά την προσεχή Κυριακή, δεν είναι υποχρεωτική αλλά είναι δεσμευτική.

Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων θα συζητηθεί και πάλι στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, το οποίο έχει πλέον νέα σύσταση.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, πως οι πρώτες ημέρες των εκπτώσεων έχουν κυλήσει με συγκρατημένη κίνηση στην αγορά, αφού οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στα έξοδά τους και έχουν ελάχιστα χρήματα να χαλάσουν. Μπορεί οι εκπτώσεις να είναι μεγάλες και σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνούν το 50%, ωστόσο οι έμποροι επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως οι τιμές στα καταστήματά τους είναι χαμηλές αλλά ο κόσμος έχει ελάχιστα χρήματα να ξοδέψει.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *