Ελλάδα

Στουρνάρας: Βέβαιος 100% ότι η ύφεση τελειώνει το 2013

Απόλυτα βέβαιος ότι το 2014 θα έρθει η ανάκαμψη στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο BBC, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχουν πλέον αρκετοί λόγοι για να είναι κάποιος αισιόδοξος.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον «πολύ μικρή», απέκλεισε νέα πακέτα λιτότητας εάν εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων ενώ σημείωσε ότι θετικό αντίκτυπο θα είχε νέα μείωση  του χρέους λέγοντας πως «υπάρχουν αρκετοί τρόποι για κάτι τέτοιο, αλλά θα έπρεπε να γίνει με ελαχιστοποίηση των ζημιών για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

«Καταφέραμε να αντιστρέψουμε (το κλίμα) στην οικονομία, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία από τις αγορές, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις του στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη» είπε ο υπουργός.

«Όλοι οι βασικοί δείκτες είναι θετικοί, βρισκόμαστε στα δύο τρίτα του δρόμου για να πετύχουμε τον στόχο μας, οπότε οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν».

«Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη» είπε. «Αισθάνομαι σίγουρος, 100% βέβαιος ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πρόσθεσε σε πιο προσωπικό τόνο,  «τώρα που η Ελλάδα έχει περάσει τη γωνία, απολαμβάνω τη δουλειά μου».

Σε ερώτηση για διαγραφή μέρους του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, ο υπουργός έδωσε διπλωματική απάντηση, λέγοντας: «θα ήταν ευπρόσδεκτη μείωση του βάρους του χρέους, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να γίνει αυτό. Θα έπρεπε όμως να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

Όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αυτής της χρονιάς, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας». «Όχι άλλες περικοπές στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις» εξήγησε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *