Ζάκυνθος

Στον ΟΑΕΔ παραχωρήθηκε το κτήριο του ΟΔΑΖ στη Φωσκόλου

Στον ΟΑΕΔ παραχωρείται πλέον η χρήση του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Φωσκόλου και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΟΔΑΖ, ενώ  η προοπτική που υπάρχει είναι το συγκεκριμένο  ακίνητο να στεγάσει στο άμεσο μέλλον τα γραφεία του υποκαταστήματος της Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στον –Ε-  από τον Πρόεδρο του ΟΔΑΖ Ευστάθιο Μπετίνη, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την επισκευή και αποκατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της λειτουργίας ενός τοπικού υποκαταστήματος.

Τα γραφεία του ΟΑΕΔ σήμερα στεγάζονται σε ισόγειο κτήριο στην οδό Αγίου Λαζάρου, ένα χώρο που είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν εξυπηρετεί ούτε τους εργαζόμενους στην υπηρεσία αλλά ούτε και το κοινό. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε ιδιώτη και νοικιάζεται από τον Οργανισμό.

Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι εικόνες έξω από την Υπηρεσία κάθε φθινόπωρο, όταν οι δεκάδες εποχιακά εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας και αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες σε ουρές που σχηματίζονται έξω από τα γραφεία, κάτω από τον ήλιο και τη βροχή.

Η Υπηρεσία ξεκίνησε πριν κάποιους μήνες τη διαδικασία για την αναζήτηση νέου κτηρίου που θα στεγάσει το τοπικό υποκατάστημα, προκηρύσσοντας διαγωνισμό, αλλά όλα δείχνουν πως η διαδικασία αυτή θα παγώσει, αφού θα αξιοποιηθεί το κτήριο στην οδό Φωσκόλου.

Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα, είχε προηγηθεί  αλληλογραφία από τη διοίκηση του ΟΔΑΖ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  και είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του Προέδρου του ΟΔΑΖ Στ. Μπετίνη με στελέχη του Υπουργείου στην Αθήνα.

Το κτήριο στην οδό Φωσκόλου ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο και πρόσφατα αποκαταστάθηκαν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα κηπάρια. Για την συνολική επισκευή  του κτηρίου, απαιτούνταν ένα σημαντικό ποσό, που  με βάση μελέτη που είχαν συντάξει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου, υπολογίζονταν στις 120.000 Ευρώ.

Το ενδιαφέρον που αρχικά είχε δείξει ο Δήμος για το συγκεκριμένο ακίνητο ατόνησε, καθώς σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, δεν υπήρχαν τα χρήματα για την επισκευή του.

Μετά τις παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας, ακολούθησε νέα αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΕΔ και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη, που προβλέπει εργασίες συνολικού ύψους 240.000 Ευρώ.

Η αύξηση του κόστους των εργασιών σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, έχει να κάνει με επιπλέον παρεμβάσεις που απαιτούνται στο κτήριο, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπηρεσίας όπως πόρτες ασφαλείας, πρόσβαση από τα ΑμεΑ κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επισκευή του κτηρίου, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του, ώστε να στεγαστεί μια δημόσια υπηρεσία.

Ανάλογες κινήσεις όμως επιβάλλονται  και για την αξιοποίηση και άλλων κτηρίων που παραμένουν σε αχρηστία, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του παλιού Νοσοκομείου και του αεροδρομίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *