Κόσμος

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Καρζάι για να συναντηθεί με τον Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχτεί τον ομόλογό του, του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι την Παρασκευή, για να συζητήσουν τη σταθερότητα στη χώρα, μετά την αποχώρηση της αποστολής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου .

«Ο Ομπάμα θα υποδεχθεί την αντιπροσωπεία του Αφγανιστάν στην Ουάσιγκτον και θα συζητήσουν τη μετάβαση, το κοινό μας όραμα για μια βιώσιμη εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια, την πολιτική και οικονομική μετάβαση, τη στήριξη και την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, τις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες Ταλιμπάν και τη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση πιθανώς να ληφθεί απόφαση και για τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, που θα παραμείνει μετά την λήξη της αποστολής στο τέλος του 2014.

Οι αρχές της Καμπούλ επιθυμούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα για να υποστηριχθούν οι αφγανικές δυνάμεις, αλλά ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή ρόλο και το καθεστώς των αμερικανών στρατιωτών, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το ΝΑΤΟ έχει σήμερα 100.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αμερικανοί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *