Ζάκυνθος

Πως θα αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο!

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου στο νέο κτήριο στο Γαϊτάνι, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για την αξιοποίηση του παλιού κτίσματος, το οποίο περιλαμβάνει πολλούς χώρους και βρίσκεται σε μια πολύ καλή θέση στα περίχωρα της Πόλης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν τεθεί δημόσια μια σειρά από προτάσεις από διάφορους φορείς για την πιθανή αξιοποίηση του κτηρίου. Τις τελικές αποφάσεις ωστόσο θα πάρει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία όμως δε φαίνεται να έχει πάρει το θέμα ζεστά, παρά το γεγονός ότι στη Ζάκυνθο υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες που εξακολουθούν να στεγάζονται σε ιδιωτικά κτήρια και να επιβαρύνουν το Δημόσιο με αδρά, σε πολλές περιπτώσεις, ενοίκια.

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά την αξιοποίηση του παλιού κτηρίου, αφορά μια ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης και στην οποία εκπρόσωποι φορέων του νησιού, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Ζακυνθίων, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Βουλευτής κ.α. κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.

Η σύσκεψη αυτή έγινε στις αρχές του Φλεβάρη και αναφορά σε αυτή έγινε από τον ίδιο το Διοικητή του Νοσοκομείου Γιάννη Κομιώτη σε δηλώσεις που παραχώρησε πρόσφατα στο ραδιόφωνο του -Ε-.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την πλευρά του Δήμου, υποβλήθηκε η πρόταση για αξιοποίηση του κτηρίου για την στέγαση της Δ.Ο.Υ αλλά και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, επισημάνθηκε η ανάγκη το κτήριο να στεγάσει άλλες δημόσιες υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, όπως είναι για παράδειγμα η Α/θμια και η Β/θμια Εκπαίδευση.

Αυτό που επεσήμανε ωστόσο ο κ. Κομιώτης, από τη δική του πλευρά, είναι πως τον τελικό λόγο θα έχει το ίδιο το Νοσοκομείο και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, κάνοντας γνωστό πως σύντομα θα υπάρξει νέα κρούση προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών για την προοπτική στέγασης εκπαιδευτικών του δράσεων στη Ζάκυνθο και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου.

Θυμίζουμε πως κατά το πρόσφατο παρελθόν, μεταξύ της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είχε υπογραφεί ένα κείμενο συνεργασίας, το οποίο όμως μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

«Πρόσφατα είχα καλέσει στο Νοσοκομείου τους φορείς για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό το έκανα, γιατί ο καθένας με δηλώσεις του στα Μέσα Επικοινωνίας έκανε και από μια πρόταση για το παλιό κτήριο! Οποιαδήποτε πρόταση, θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί και να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση και όχι αποσπασματική, ανάλογα με τα «θέλω» του καθενός» σχολίασε ο Διοικητής, συμπληρώνοντας πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν εκφράστηκαν αντιδράσεις, αλλά αντίθετα υπήρξε μια κοινή άποψη για την ανάγκη αξιοποίησης του κτηρίου.

«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες δράσεις, που θα είναι χρονοβόρες αλλά θα πρέπει να γίνουν. Ακούστηκαν απόψεις για την στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, ενώ υπάρχει και ένα μνημόνιο συνεργασίας για την φιλοξενία δράσεων του Πανεπιστημίου Πατρών» σχολίασε ο κ. Κομιώτης, συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από το παλιό Νοσοκομείο, υπάρχουν και άλλα άδεια δημόσια κτήρια, όπως το παλιό αεροδρόμιο, που επίσης μένει  αναξιοποίητο.

Ο κ. Κομιώτης ακόμη, επεσήμανε πως πρόταση του Νοσοκομείου, είναι η αξιοποίηση του παλιού κτηρίου για τη στέγαση και δικών του δομών, όπως είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το οποίο  σήμερα στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου και οι υπηρεσίες που παρέχει δεν είναι εύκολα προσβάσιμες για όλους τους κατοίκους του νησιού.

«Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σήμερα στο Καταστάρι και μια τέτοια δομή θα μπορούσε να λειτουργεί για παράδειγμα στο παλιό Νοσοκομείο. Η λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας δεν στερεί τη δυνατότητα από άλλες να λειτουργούν παράλληλα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κομιώτης.

Προς το παρόν, το παλιό κτήριο, δε διαθέτει φύλακα, αφού τα κονδύλια για την ιδιωτική φύλαξη έχουν περιοριστεί, ενώ παρά τις αρχικές ανακοινώσεις δεν εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης μέσω βιντεοκάμερας.

Ο κ. Κομιώτης ωστόσο, επεσήμανε πως οι πόρτες του κτηρίου είναι όλες κλειδωμένες, το σύνολο του εξοπλισμού και των επίπλων έχει καταγραφεί και ένα μεγάλο μέρος του, έχει ήδη παραχωρηθεί σε άλλες δομές υγείας ανά την Ελλάδα, αλλά και στη Ζάκυνθο, όπως συνέβη με την περίπτωση του οφθαλμιατρείου του ΙΚΑ. Σύντομα μάλιστα, κάποια κρεβάτια αλλά και συστήματα κλιματισμού, θα παραχωρηθούν στον ΟΔΑΖ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *