Ελλάδα

Πρόσω για εκλογές τον Ιούνιο!

Σε νέα εκλογική αναμέτρηση οδηγείται η χώρα τον επόμενο μήνα μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Τετάρτη στις 13:00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές στις 17 Ιουνίου δεδομένου ότι οι περίπου 25 μέρες που απαιτούνται από τη διάλυση της Βουλής, θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» από το Σάββατο.

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε: «Ναι στην παραμονή στο ευρώ». Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ, βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Χρειάζεται, τόνισε, αυτή την κρίση στιγμή να είμαστε ενωμένοι.

O λαός μας ζήτησε να απαλλάξουμε τη χώρα από το Μνημόνιο και όχι να συγκυβερνήσουμε με τις δυνάμεις του Μνημονίου, ήταν η κεντρική τοποθέτηση το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με ενημέρωση συνεργατών του.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέπτυξε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, ενώ ζήτησε «να σταματήσει η ανεύθυνη κινδυνολογία γύρω από το ευρώ», παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα σχολίασε και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ευθυγράμμιση, αλλά και για επιμονή στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Στρεφόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, με βάση τις τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου, ουσιαστικά θέλει να μην υπάρχει αντιπολίτευση και ότι μιλάει με τόνο προεκλογικό, ενώ απαντώντας του στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα ότι κοιτάζει με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ότι τώρα καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί μαζί τους, αυτοί που έλεγαν ότι τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις τις βάζουν οι ισχυροί και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ευθυγραμμισμένοι και τρομοκρατούν τον κόσμο. Αν ο λαός κέρδισε κάτι, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η ψήφος του ήταν καταδικαστική απέναντι στο Μνημόνιο.

Καμμένος: Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια

«Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Καταθέσαμε τις 7 προτάσεις μας, ωστόσο δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οφείλω να πω ότι ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα περισσότερα από τα σημεία, ενώ ο κ. Σαμαράς προτίμησε τις εκλογές επειδή ήθελε να γίνει πρωθυπουργός». Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση μαζί του.

Βενιζέλος: «Aλαζονεία» εκ μέρους κάποιων αρχηγών

Η χώρα βαδίζει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε όσους, όπως είπε, έθεσαν και μάλιστα «εν ψυχρώ» το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, παρερμηνεύοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας και κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αλαζονεία», «μικροκομματισμό», και «τυχοδιωκτισμό» κάποιων εκ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σύσκεψης, προκειμένου να αντιληφθεί ποια ήταν η συμπεριφορά του καθενός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο όλων των προσπαθειών κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε νέα πρόταση από τον κ. Καμμένο να αναλάβουν εκείνος και το κόμμα του τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού.

Αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα του θα προσέλθει στις εκλογές, ξεκινώντας από δυσμενή βάση, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η πατρίδα μπορεί να σωθεί, αν το θέλουν οι πολίτες, ευχόμενος αυτή τη φορά «η επιλογή τους να είναι πιο ώριμη».

Δεν έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε, με εμφανή ανησυχία, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε καλύτερα και «προς Θεού όχι χειρότερα».

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν

Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μην γίνουν νέες εκλογές και να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τις προτάσεις που κατέθεσε την περίοδο των διερευνητικών εντολών, υπογραμμίζοντας ότι κατέθεσε την πρότασή του για την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.

Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουβέλης, δεν επήλθε συμφωνία στην πρότασή του που προέβλεπε, όπως εξήγησε, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ειδικότερα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας και όχι το κομματικό συμφέρον και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή, κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν επιλέξει την προσφυγή σε νέες εκλογές για να υπηρετήσουν το κομματικό τους συμφέρον.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *