Ελλάδα

Προσωρινή σύνταξη αναπηρίας ζητά ο Κοντονής για τους ελεγχόμενους από τα ΚΕΠΑ

Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση από 28-11-2012 προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά με το ζήτημα της απονομής προσωρινής σύνταξης αναπηρίας σε ασφαλισμένους ήδη από την κατάθεση της αίτησης  και την παράταση της χορήγησης μέχρις ότου κριθεί από τα ΚΕΠΑ η επανεξέταση του δικαιούχου μετά το τέλος της αρχικής περιόδου. Ο κ. Υπουργός απάντησε από 21/12/2012 με σχετικό έγγραφό του. Όσον αφορά το ζήτημα αυτό, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετείχε στην ομάδα αυτήν, δήλωσε τα ακόλουθα :

Με την απάντησή του, ο κ.Υπουργός αναφέρει με σαφήνεια ότι το ζήτημα της συνέχισης παροχής της σύνταξης αναπηρίας μετά την λήξη της περιόδου και μέχρι την επανάκριση από τα ΚΕΠΑ, βασικό αντικείμενο της ερώτησης μας, μελετάται από το Υπουργείο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει, επιτέλους, θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας αυτό, καθώς ανταποκρίνεται σε μια σοβαρή κοινωνική ανάγκη έτσι ώστε οι ήδη κριθέντες δικαιούχοι της σύνταξης αναπηρίας, με όλα τα  βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να μην μένουν ακάλυπτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά μας να προβλεφθεί νομοθετικά η χορήγηση προσωρινής σύνταξης με την κατάθεση της αίτησης και του φακέλου ιατρικού προελέγχου και προτού να υπάρξει κρίση από τις σχετικές Υγειονομικές Επιτροπές. Η άρνηση αυτή είναι αλληλένδετη με την μεγάλη κρίση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, οι οποίες καταλήγουν να λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το κόστος και την μείωσή του και όχι με βάση τις φλέγουσες κοινωνικές ανάγκες. Οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν ευθέως στην μη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και στην αναμονή από τους δικαιούχους χωρίς πόρους διαδικασιών που διαρκούν συνήθως μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *