Ως αντικείμενο οξύτατων αντιπαραθέσεων επανέρχεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας με αφορμή αφενός τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είναι ο έλεγχος των εγκαταστάσεων στο Λίβα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αφετέρου το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις και είτε να δικαιολογήσουν , είτε να καταγγείλουν τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα. Σημειώνεται πως ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Λίβα.
Στα «χαρακώματα» Σύλλογος Βραχιώνα και ΦοΔΣΑ για την τήρηση των όρων της ΑΕΠΟ και το κόστος της διαχείρισης
Το μόνο σίγουρο είναι πως καθώς μετράμε αντίστροφα για την νέα τουριστική περίοδο, πολλαπλασιάζεται και η αγωνία για το αν το νησί μας καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν καθώς ο όγκος των απορριμμάτων θα είναι και πάλι πολλαπλάσιος.
Χθες το πρωί, στο ραδιόφωνο του -Ε- τοποθετήθηκαν διαδοχικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα Παναγιώτης Μαρίνος αλλά και ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Θοδωρής Κάρδαρης, με τον πρώτο να υπογραμμίζει πως δυστυχώς οι φόβοι και οι επιφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος της διαχείρισης στο Λίβα επιβεβαιώνονται και τον δεύτερο να τονίζει πως το θέμα των απορριμμάτων επιβάλει μια υπεύθυνη στάση και όχι μια ανεύθυνη παραφιλολογία αποκλειστικά και μόνο για πολιτική εκμετάλλευση.
Διαφωτιστική πάντως σε αυτή την «αντιπαράθεση» θα μπορούσε να είναι η κοινοποίηση της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αν και ο Σύλλογος Προστασίας του Βραχιώνα συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε στις επισημάνσεις του Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα, ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Θ. Κάρδαρης ο οποίος τόνισε πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης εις βάρος του νησιού. Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε και σε ανεύθυνες εξαγγελίες υποψηφίων, ακόμη και για παραγωγή πετρελαίου από σκουπίδια!
Θ. Κάρδαρης: Πολιτική εκμετάλλευση της διαχείρισης των απορριμμάτων
«Το συμπέρασμα που βγάζω ακούγοντας όλες αυτές τις ανακρίβειες αλλά και το γεγονός ότι αναμένουν τις απαντήσεις των υποψηφίων, είναι πως κάποιοι ανασύρουν το ζήτημα των απορριμμάτων προεκλογικά. Οι υποψήφιοι έχουν προτάσεις για άλλη χωροθέτηση της μονάδας; Ας μας τις παρουσιάσουν! Ας μας παρουσιάσουν τις μονάδες που παράγουν πετρέλαιο από τα σκουπίδια για να σταματήσουν και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάρδαρης, που ειδικά για το ζήτημα της απορροής των στραγγιδίων και των νερών της βροχής στη μονάδα ανέφερε «Η ΑΕΠΟ ζητά περιμετρικά της μονάδας να υπάρχει μια τάφρος που δε θα οδηγεί τα νερά και πάλι μέσα στην μονάδα. Όταν κατασκευάσαμε την μονάδα μας κατηγορούσαν ότι θα «πνίξουμε» το Καταστάρι ζητώντας να μην διώχνουμε τα νερά μακριά από την μονάδα.
Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να διαχειριζόμαστε και τα νερά της βροχής για να μην υπάρχει πρόβλημα, «επιβαρύνοντας» έτσι την μονάδα βιολόγησης με επιπλέον ποσότητες» ανέφερε ο Διευθυντής του Φορέα, υπογραμμίζοντας πως η μέθοδος που επιλέχθηκε ήταν με βάση τις επισημάνσεις του Συλλόγου, αλλά χωρίς να υπάρχει αναντιστοιχία με τους όρους της ΑΕΠΟ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Κάρδαρη οι ίδιες επισημάνσεις έγιναν και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στους οποίους θα δοθούν οι σχετικές απαντήσεις. Σε ότι αφορά τα δεμάτια, ο κ. Κάρδαρης απάντησε πως πρόκειται για μια προσωρινή, μεταβατική λύση, μέχρι να ολοκληρωθεί η Μονάδα Διαχείρισης των απορριμμάτων. Υπογράμμισε δε πολλές φορές πως δεν τίθεται θέμα χωρητικότητας.
«Τα δεμάτια θα υποστούν περεταίρω επεξεργασία από την Μονάδα που θα κατασκευαστεί και το υπόλειμμα τους θα πάει στο χώρο ταφής. Ας μας προτείνουν οι υποψήφιοι τι να τα κάνουμε εν τω μεταξύ… Θα τα στείλουμε στο φεγγάρι; Θα τα κάνουμε πετρέλαιο και χρυσάφι; Είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμε μια κοινωνία με σαχλαμάρες; Είναι δυνατόν σε αυτό το νησί να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου; Στο τέλος θα μείνουμε όλοι τυφλοί!» δήλωσε και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει προσοχή και φροντίδα για να γίνουν τα έργα και οι διαδικασίες σωστά. Ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως τα δεμάτια θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι να κατασκευαστεί η Μονάδα και το κύτταρο υγειονομικής ταφής και πως τα δεμάτια που αρχίζουν να παρουσιάζουν φθορές επαναδεματοποιούνται. Συμφώνησε δε πως αυτού του είδους η μέθοδος είναι και κοστοβόρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη διαχείριση που σχεδιάζει ο Φορέας, αλλά είναι η μόνο προσωρινή λύση.
Επιβεβλημένη η δημοσίευση της έκθεσης των Επιθεωρητών!
Τέλος, για τις δαπάνες που αφορούν τον εξοπλισμό σημείωσε πως καθώς το 2017 ο Δήμος και ο Φορέας δεν είχαν δικά τους μηχανήματα για τη διαχείριση και έπρεπε να κάνουν έναν διαγωνισμό που να προέβλεπε και αυτή τη δυνατότητα. Η προσφορά της εταιρείας που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν για 49 ευρώ τον τόνο μαζί με την ενοικίαση του εξοπλισμού και στη βάση αυτή κόπηκε ένα μόνο τιμολόγιο για την επεξεργασία στο Σκοπό που όμως δεν περπάτησε. «Στην συνέχεια ο Δήμος προμηθεύτηκε τον εξοπλισμό του, ο τίτλος της σύμβασης που είχε υπογραφεί παρέμεινε ο ίδιος αλλά η εταιρεία πήρε λιγότερα χρήματα και συγκεκριμένα 41,82 ευρώ. Είναι δύσκολο να καταλάβουν κάποιοι πως ο τίτλος της αρχικής σύμβασης δεν μπορεί να αλλάξει ;» αναρωτήθηκε ο κ. Κάρδαρης κάνοντας ειδική αναφορά σε πρώην του συνάδελφο στο Φοδσα , που ο ίδιος συνέτασσε συμβάσεις και ξέρει τη Νομοθεσία.
«Δεν μπορεί εκ των υστέρων ο ίδιος άνθρωπος να το ανασύρει ως σκάνδαλο» σημείωσε μεταξύ» άλλων.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
https://www.facebook.com/groups/vrachionas/permalink/2089460184424703/