Ελλάδα

Παγώνουν όλες οι πληρωμές στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

Παγώνουν από σήμερα όλες οι πληρωμές που αφορούν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και όλους τους φορείς διαχείρισης της χώρας μας, με επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία καταγράφει παρανομίες στην οικονομική διαχείριση των επιχορηγήσεων, που εντόπισε σε ένα φορέα.

Το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή (στη βόρεια Ελλάδα) ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρούσε χρηματικά εντάλματα πληρωμών, συνέταξε έγγραφο για μη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στο φορέα διαχείρισης και από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Η επόμενη ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν να ζητήσει έλεγχο στα οικονομικά και μόνο όταν αυτός τελειώσει θα ξεπαγώσει η διαδικασία πληρωμών. Ο έλεγχος θα γίνει με την κατάθεση των τελευταίων εκθέσεων που έχουν κάνει οι ορκωτοί λογιστές για τους φορείς διαχείρισης προς τη Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και σεσυνεργασία με τους υπόλογους που κατέβαλαν τις μέχρι σήμερα πληρωμές.

Μετά τον έλεγχο θα συνταχθούν τα πορίσματα  και στη συνέχεια –ανάλογα με τα αποτελέσματα- θα ξεπαγώσει η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων διαχείρισης.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Δρόσσος Κουτσούμπας χθες έστειλε έγγραφο στον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να υπάρξει παράταση εφαρμογής της εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει πως  θα προκύψουν σοβαρότατα ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία του φορέα της Ζακύνθου, όπως αδυναμία πληρωμής των φυλάκων στις παραλίες της Caretta- caretta κλπ. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται σε έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ΧΥΤΑ του Σκοπού και με παραπομπή από το Ευρ. Δικαστήριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον περ. σύμβουλο Κώστα Τσιριγώ τη ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΘΠΖ. Ο κ. Τσιριγώτης ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αναστολή πληρωμών και ειδικά για το ΕΘΠΖ και το Πάρκο του Αίνου Κεφαλονιάς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση  για την αναστολή της απόφασης του Υπουργείου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *