Ζάκυνθος

Πέρασε το νέο μνημόνιο με 199 ψήφους

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής βρίσκεται η Ελλάδα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή.

Μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό από πλευράς επεισοδίων και εμπρησμών στο κέντρο της Αθήνας η ελληνική Βουλή, με ψήφους 199, υπερψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση, αποτρέποντας την άμεση χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας αλλά ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί μεταπολεμικά στον ελληνικό λαό.

Σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, υπογράμισαν τους κινδύνους και τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε από σήμερα η χώρα μας, εάν δεν υπερψηφιζόταν η δανειακή σύμβαση ενώ οι επικεφαλής του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν με έμφαση τον εξαρτησιακό χαρακτήρα της νέας σύμβασης και την προεξοφλημένη αποτυχία της, να διασώσει τη χώρα από την οριστική χρεοκοπία.

 

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αποχώρησε απο τη Βουλή αρνούμενος να αποδεχτεί – όπως είπε – τον εκβιασμό του διλήμματος αλλά δεν τον ακολούθησαν οι κ.κ. Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης που φαίνεται στρέφονται προς τη Ν.Δ.

Αντίθετα η κα Ντόρα Μπακογιάννη και οι συνεργαζόμενοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση.  

Παρά ταύτα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ. υπήρξαν διαρροές και βουλευτές και των δύο κομμάτων δεν πειθάρχησαν στις εντολές των αρχηγών τους.

Μιλώντας λίγο προν την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μεταξύ των άλλων είπε: «Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Θα ‘θελα να κάνω μια έκκληση σε όλους σας και στους πολίτες που μας παρακολουθούν για ψυχραιμία και καταλαγή. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σαν συγκροτημένη κοινωνία. Και όταν έρθει η ώρα, ο λαός που είναι και ο υπέρτατος κριτής θα εκφραστεί»

     Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά παρόλα αυτά οι κακοδαιμονίες παραμένουν. Διέψευσε δε όσους αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. «Κάνουν λάθος» είπε, αποδίδοντας το λάθος αυτό στο γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις συνέπειες του πρώτου προγράμματος στα εισοδήματα και στην απασχόληση.

 

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

 

Γ. Παπανδρέου: Μην παίξετε ζαριά την επιλογή σας. Η θετική ψήφος είναι εθνική ψήφος» ενώ στοχεύοντας κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «Καταψήφιση ή φυγή δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες. Κανείς δεν δικαιούται να κρυφτεί… αναλογιστείτε τις ευθύνες σας.

 

A. Σαμαράς: Zήτησα κομματική πειθαρχία όχι γιατί θέλω να χωρίσουν οι δρόμοι μας αλλά αν κάποιοι επιμείνουν οι δρόμοι μας θα χωρίσουν γιατί με ενδιαφέρει ο δρόμος της χώρας”. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους κινδύνους από την καταψήφιση της συμφωνίας λέγοντας: “ Θα δούμε κλειστά μαγαζιά και άδεια ράφια, πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να αλλάξουμε την σημερινή πολιτική για να υπάρξουμε σαν οικονομία και σαν κοινωνία”.

 

Aλ. Παπαρήγα: Προσπαθείτε να αλώσετε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν με μια πρωτοφανή ιδεολογική τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή».

 

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν θα ανεχτούμε αναίσχυντους εκβιασμούς ή τώρα ή χρεοκοπείτε». Επιπροσθέτως, κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.

 

A. Τσίπρας: Πρώτιστο καθήκον η πληρωμή μισθών, συντάξεων όχι οι τράπεζες» ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε «Ο ελληνικός λαός στην σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν δείλιασε ποτε και αν δεν το γνωρίζετε δείτε στα θεωρεία τον Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Γλέζο. Δεν κάνει πίσω ο λαός δεν θα γίνει πειραματόζωο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *