Ελλάδα

Ο Δ. Βαρβαρίγος αποκαλύπτει: Δεν διαπραγματεύτηκαν με την Ε.Ε. και δεν είπαν την αλήθεια στο λαό

Τα τεράστια λάθη που έγιναν από την αρχή του μνημονίου και οδήγησαν εδώ τη χώρα μας περιγράφει ο παραιτηθείς Βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος ο οποίος παράλληλα εξηγεί ότι ο ίδιος από ένα σημείο και μετά είχε συνειδησιακό πρόβλημα και δεν μπορούσε να ψηφίσει τα σκληρά μέτρα για το λαό.

Ο κ. Βαρβαρίγος μιλώντας στον –Ε- ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούμε πλέον να ζούμε με δανεικά και χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική της κυβέρνησης που δεν είπε από την αρχή την αλήθεια στο λαό και που δεν διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η παραίτηση

Για την παραίτησή του είπε: «Αυτό δεν ήταν κάτι που έγινε ξαφνικά αλλά μέσα από μια μακρά πορεία εσωτερικών συγκρούσεων είχα διαμορφώσει άποψη και είχα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω τα νέα μέτρα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββάτο ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και είπε πως όποιος έχει πρόθεση να μην ψηφίσει να παραδώσει την έδρα. Για μένα το θέμα ήταν καθαρό. Με δεδομένο ότι δεν είχα εκλεγεί ως ανεξάρτητος αλλά ως υποψήφιος ενός κόμματος θεώρησα ότι αφού διαφοροποιήθηκα σε ένα τόσο κορυφαίο θέμα έπρεπε να παραιτηθώ και να πράξω ότι μου έλεγε η συνείδησή μου. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτό επιτάσσει γιατί η διαφωνία σε ένα μείζον ζήτημα οδηγεί σε ρήξη. Είτε συντάσσεται με την ηγεσία είτε αποχωρείς. Άλλο είναι τι κάνεις στα δευτερεύοντα ζητήματα».

 Το μνημόνιο

Για την καθυστέρηση που του χρεώνουν σε μια τέτοια αντίδραση διαφωνίας ο κ. Βαρβαρίγος εξήγησε ότι μέχρι τώρα το επιχείρημα της ηγεσίας ήταν ότι έπρεπε να σωθεί η χώρα και είπε: ««Εδώ υπάρχει ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί λύσεις. Δεν αμφισβητεί κανένας την ύπαρξη του προβλήματος και την αναγκαιότητα μέτρων προσαρμογής της οικονομίας. Όταν σου λείπουν 36 δις από τον προϋπολογισμό και τα δανείζεσαι για χρόνια, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο και έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Χρειαζόταν προσαρμογή και αυτό απαιτούσε θυσίες. Αυτό δεν το αρνείται κανένας αλλά το θέμα είναι πως έγινε. Με το 1ο μνημόνιο μας είπαν ότι αυτό ήταν η λύση και τα μέτρα δεν ήταν τόσο σκληρά. Το στηρίξαμε και δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε γιατί έμπαινε θέμα σωτηρίας της χώρας και μη κατάρρευσης της οικονομίας. Στη συνέχεια όμως απέτυχε και τώρα μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς λήψης νέων μέτρων και μη επίτευξης των στόχων. Εδώ αρχίσαμε όλοι να συγκρουόμαστε. Το καλοκαίρι κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος μας είπε ότι αν θέλουμε μπορούμε να το καταψηφίσουμε το μνημόνιο αλλά εγώ του είπα ότι ανήθικο ήταν αυτό που έκανε ο ίδιος γιατί μας εκβίαζε. Όταν τέθηκαν τα μέτρα και με το ειδικό τέλος στα ακίνητα μας κάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τότε , ο Γ. Παπανδρέου και μας ζήτησε να στηρίξουμε τα μέτρα. Του είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και να πάμε σε εκλογές για να μην χρεωκοπήσουμε. Δεν μας άκουσε όμως και έβαλε θέμα δημοψηφίσματος. Έγιναν τεράστια λάθη από όλους και εμείς ζητούσαμε από την αρχή ενημέρωση και αλήθεια. Επρεπε να πούμε την αλήθεια στο λαό και το λέγω γιατί χωρίς ενημερωμένο λαό δεν μπορείς να διαπραγματευτείς και να διασώσεις. Ήταν λάθος του Γ. Παπανδρέου και του επιτελείου του που δεν είπαν την αλήθεια από την αρχή. Έπρεπε να ζητήσει και από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα δεδομένου ότι τα δύο κόμματα ήταν συνυπεύθυνα για την κατάσταση. Αν από την αρχή στήριζαν κάποια μέτρα πιο ήπια θα είχαν άλλη διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν διαπραγματεύτηκαν και έκαναν ότι τους έλεγαν. Οι “πλάτες” στη δημοκρατία είναι ο λαός για να τον έχεις μαζί σου και για να μπορέσεις να διαπραγματευτείς. Έγιναν στρατηγικά λάθη».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *