Κόσμος

Ξεκινάει η δίκη για την τραγωδία στη ναυτική βάση

Αρχίζει σήμερα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η πολύκροτη δίκη για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εδώλιο «κάθονται» πρόσωπα που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα, καθώς μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Κατηγορούμενοι της τραγωδίας είναι ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης από την Ελλάδα, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, ο υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Πάμπος Χαραλάμπους, ο διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης, ο τέως υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, Σάββας Αργυρού και ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης.

Σε βάρος όλων των κατηγορουμένων εκκρεμούν κατηγορίες, που αφορούν πρόκληση θανάτου από αμέλεια και ανθρωποκτονία. Ο κάθε ένας αντιμετωπίζει συνολικά 26 κατηγορίες με διαφορετικά γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στους 13 θανάτους κατά την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων από την Συρία, που βρίσκονταν στο Μαρί.

Ωστόσο, στην έναρξη της σημερινής δικασίμου ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς ορισμένες πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστεί ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που εστάλησαν από τις ελληνικές αρχές, έχει επιδοθεί η κλήση στον κ. Τσαλικίδη, οπότε και έχει υποχρέωση να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές στην Ελλάδα έχουν θυροκολλήσει την κλήση στην τελευταία κατοικία που είχε δηλώσει ως διεύθυνση διαμονής ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που θεωρείται ότι ενημερώθηκε πως είναι κατηγορούμενος και οφείλει να έρθει στην Κύπρο για να εμφανιστεί σήμερα στην πρώτη ακροαματική διαδικασία. Η μη παρουσία Τσαλικίδη ενδέχεται να μην επιτρέψει ούτε καν την απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους υπόλοιπους εφτά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *