Εδώ και αρκετό διάστημα η εφημερίδα μας έχει αναδείξει μια σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά το τι πρόκειται να ισχύσει φέτος το καλοκαίρι με την παραλία του Ναυαγίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που δημιούργησαν οι κατολισθήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη, οι σεισμοί που ακολούθησαν και η πρόσφατη αυτοψία του ΙΓΜΕ που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την περιοχή, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της κολύμβησης για λόγους ασφάλειας!
Το θέμα όμως της πρόσβασης στην πιο δημοφιλή παραλία του νησιού μας πλέον αναδεικνύουν από την πλευρά τους και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή του Ναυαγίου και μέσω του Σωματείου τους, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να καταλήξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών και Εκμισθούμενων Σκαφών Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, που συστάθηκε πριν από λίγους μήνες, με επιστολή που κοινοποιούν στον Λιμενάρχη, το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Βουλευτή και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ζητούν να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη, για το θέμα του Ναυαγίου.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, προς όλους τους παραπάνω φορείς, το Σωματείο έχει ως μέλη τους ιδιοκτήτες, συνιδιοκτήτες και μόνιμους κατόχους επαγγελματικών τουριστικών σκαφών αλλά και εκμισθούμενων σκαφών αναψυχής που πραγματοποιούν θαλάσσιες περιηγήσεις πλησίον των ακτών της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων και ελλιμενίζονται ή έχουν αφετηρία των πλοών τους το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών ή οποιονδήποτε ορμίσκο της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών ή της όμορης Κοινότητας Αλυκών.
«Καθημερινά και πολλάκις την ίδια ημέρα επισκεπτόμαστε τα σκάφη μας προς διενέργεια θαλάσσιων περιηγήσεων, τον όρμο «Ναυάγιο» , ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός, έχοντας βραβευτεί πολλές φορές ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Το αξιοθέατο αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών για όλο το νησί μας γενικότερα, ενώ ειδικά για τη Δημοτική Ενότητα Ελατίων αποτελεί μακράν το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας έχει βασιστεί ουσιαστικά σε αυτόν» αναφέρουν στην επιστολή τους και επισημαίνουν πως μετά τους σεισμούς της 26ης Οκτωβρίου και τις εξαιτίας αυτών κατολισθήσεις στην αριστερή πλευρά του όρμου, βρίσκεται σε ισχύ η τελευταία απόφαση του Λιμεναρχείου, με την οποία έχει αποφασιστεί η απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας, κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μέσου.
Θυμίζουμε πως η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες ημέρες την απόφαση, η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Η επιστολή των εκπροσώπων του Σωματείου, καταλήγει ως εξής: «Σήμερα ευρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την λήξη ισχύος της ανωτέρω απόφασης, ενώ ήδη από το μήνα Μάρτιο αναμένονται οι πρώτες αφίξεις επισκεπτών, καθώς λόγω της διασημότητας του αξιοθέατου, οι επισκέψεις τουριστών εκκινούν πολύ νωρίτερα από την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.
Ωστόσο, πάραυτα, δεν έχει μεσολαβήσει καμία ουσιαστική εξέλιξη ως προς τη «διαχείριση» της ακτής από τους αρμόδιους φορείς. Για όλους αυτούς τους λόγους αιτούμεθα όπως προβείτε άμεσα στη διοργάνωση σύσκεψης – συζήτησης όλων των εμπλεκομένων φορέων με θέμα τον καθορισμό των προϋποθέσεων προσέγγισης των λουομένων στον όρμο Ναυάγιο, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ζητούν μια σύσκεψη ανάμεσα στον Λιμενάρχη., το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωπο του Σωματείου αλλά και του Επιμελητηρίου.
Σύσκεψη για το Ναυάγιο στο Δήμο
Την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αναμένουν τις πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών για την πρόσβαση στην ακτή από τη θάλασσα, παραμένει η εκκρεμότητα που αφορά τη διαχείριση της χερσαίας περιοχής. Την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο έγινε μια πρώτη συζήτηση του Δημάρχου με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού και υπηρεσιακούς παράγοντες για να σταχυολογηθούν οι προτάσεις του Δήμου και να ακολουθήσουν το δρόμο των εγκρίσεων και φυσικά της υλοποίησης μέτρων.
Αφετηρία για τις τελικές προτάσεις θα είναι μια μελέτη που συντάσσουν μηχανικοί του Δήμου και στην οποία καταγράφεται πλήρως η υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και οι υπηρεσίες που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν (Κτηματική, Δασαρχείο κτλ).
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ