Ελλάδα

Νέες αεροπορικές εταιρείες εισέρχονται στους ελληνικούς ουρανούς

Αλλάζει το αεροπορικό σκηνικό της χώρας μας με τη δυναμική είσοδο νέων αεροπορικών εταιρειών στην αγορά και την εντατικοποίηση της «μάχης» στο εσωτερικό δίκτυο της χώρας με μεγάλες προσφορές στα εισιτήρια των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών. Επίσης δεν περνά απαρατήρητη η «ενίσχυση» της παρουσίας των Κυπριακών Αερογραμμών μέσα από τη συνεργασία με την Air France.

Προκειμένου να καρπωθούν από την αύξηση του τουρισμού που αναμένεται προς την Ελλάδα, πολλές αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού -και ιδιαίτερα εταιρείες χαμηλού κόστους- αλλά και μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα κίνητρα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και έχουν ξεκινήσει στο θερινό πρόγραμμά τους πτήσεις από και προς ελληνικούς προορισμούς.

Ωστόσο, «πονοκέφαλο» δημιουργεί το γεγονός ότι ξένες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Τουρκικές Αερογραμμές, διαπραγματεύονται, μετά τη Θεσσαλονίκη, πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη και προς άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα και η Αγχίαλος. Μια τέτοια εξέλιξη θα παρέκαμπτε το αεροδρόμιο της Αθήνας, «αφαιρώντας» transfer επιβάτες.

 

Οι Κυπριακές Αερογραμμές

 Αν και η αγορά ανέμενε την αποχώρηση της κυπριακής εταιρείας από την εγχώρια αεροπορική αγορά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, φαίνεται ότι τελικά η Cyprus σε συνεργασία με την Air France «ισχυροποιεί» την παρουσία της διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του εσωτερικού δικτύου.

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Ηράκλειο αλλά και Ρόδο θα φέρουν πλέον την υπογραφή και των δύο εταιρειών, απομακρύνοντας τα σενάρια που ήθελαν την κυπριακή εταιρεία να αποχωρεί από την ελληνική αγορά.

Οι δύο εταιρείες, προσφέροντας είκοσι συνολικά καθημερινές πτήσεις κοινού κωδικού μεταξύ τους, μετατρέπουν την Αθήνα σε μεταφορικό κόμβο και παρά τα προβλήματα της κυπριακής εταιρείας φαίνεται ότι πλέον μαζί με την Air France συνεχίζουν να διεκδικούν κομμάτι της πίτας της εγχώριας αεροπορικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, με τη νέα συμφωνία οι επιλογές πτήσεων μεταξύ Λάρνακας και Παρισιού αυξάνονται, πέραν των πέντε απευθείας εβδομαδιαίων που πραγματοποιούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, με πολλαπλές ημερήσιες ανταποκρίσεις μέσω Αθήνας, το δίκτυο τους σε εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας αξιοποιείται για ανταποκρίσεις μέσω Αθήνας από και προς Παρίσι.

 

Οι νέες πτήσεις

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία Transavia εγκαινίασε νέα πτήση από Αμστερνταμ προς Κύθηρα, ενώ θα ξεκινήσει και πτήσεις προς Καλαμάτα. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα έως και 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, πετά από Αϊντχόφεν προς Κω δύο φορές την εβδομάδα, ενώ πραγματοποιεί δρομολόγιο από Ρότερνταμ προς Ρόδο, με δύο πτήσεις την εβδομάδα.

Με απευθείας πτήσεις από Graz για Σαντορίνη, από Linz για Κω, από Βιέννη για Χίο, Μυτιλήνη και Πάτρα εμπλουτίζεται και το θερινό πρόγραμμα της Austrian Airlines. Πτήσεις σε ελληνικά νησιά έχει ήδη ανακοινώσει και η αεροπορική εταιρεία Condor, του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook. Ετσι, από τις 23 Μαΐου πραγματοποιεί πτήσεις από Μόναχο για Σκιάθο με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα έως και τις 3 Οκτωβρίου, ενώ αύξησε τη συχνότητα σε 2 πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Χανιά.

Στην εκτέλεση πτήσεων προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς προσανατολίζεται και η ελβετική αεροπορική εταιρεία Helvetic Airways, η οποία εκτελεί προγραμματισμένα δρομολόγια για λογαριασμό της Swiss και τσάρτερ πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία ξεκινά συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Kuoni και θα εκτελεί ναυλωμένες πτήσεις από τη Γενεύη και τη Βέρνη προς Μύκονο, Κω, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, προωθώντας πακέτα διακοπών της Kuoni.

Παράλληλα και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Germania προγραμματίζει πτήσεις για Κέρκυρα από το Erfurt, με μία πτήση την εβδομάδα από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, και από Βρέμη προς Ηράκλειο, με μία πτήση την εβδομάδα.

 

Germanwings

 Περαιτέρω διεύρυνσή της στην ελληνική αγορά με τρεις νέες συνδέσεις από τον κόμβο της στο Αμβούργο, προς Ηράκλειο, Κω και Κέρκυρα σχεδιάζει για το 2013 η Germanwings.

Επιπλέον, τον Μάιο η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη απευθείας πτήση από το Ανόβερο προς τη Θεσσαλονίκη.Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Τύπου της Germanwings, Andreas Engel, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής αγοράς το 2012. Πέρσι, η αεροπορική εταιρεία διακίνησε 325.000 επιβάτες από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

 

Διαπραγματεύσεις

 Σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μεγάλη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της βρίσκεται η Ryanair.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η διεύρυνση αυτή των δραστηριοτήτων θα μπορούσε να φέρει επιπλέον 5 – 10 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα και να δημιουργήσει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Οπως έχει επισημάνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση θα πρέπει:

Να καταργηθεί το «σπατόσημο» στο αεροδρόμιο της Αθήνας για τα νέα δρομολόγια που θα ξεκινήσουν.

Να μειωθεί κατά 5 ευρώ το «σπατόσημο», το οποίο είναι σήμερα 12 ευρώ για τις χώρες εντός Ε.Ε. και 22 ευρώ για τις χώρες εκτός Ε.Ε.

Αν γίνουν τα παραπάνω η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι σε τρία χρόνια μπορεί να φέρει τέσσερα εκατομμύριο νέους επιβάτες στην Αθήνα, δύο εκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα εκατομμύρια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Πάντως, πριν από λίγους μήνες η εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τα δρομολόγια για Κω και Ρόδο, κρίνοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η συμφωνημένη καμπάνια μάρκετινγκ για τη διεθνή προβολή των πτήσεων.

 

Οι κινήσεις Ουκρανών και Καταριανών

Σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία προς την Ελλάδα αναμένεται να επιφέρει η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας που καθιερώνεται με τη νέα πτήση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Κίεβο.

Η Ukraine International Airlines θα εκτελεί πτήσεις από Αθήνα προς Κίεβο «Boryspil Ιnter-national Airport Terminal D», τέσσερις φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή και Σάββατο και από 18 Ιουνίου θα προστεθεί ακόμα μια πτήση κάθε Τρίτη. Επίσης από το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Κίεβο δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Η ελάχιστη τιμή μετ’ επιστροφής του εισιτηρίου Αθήνα – Κίεβο διαμορφώνεται περίπου στα 183 ευρώ.

Η Ukraine International Airlines (UIA) ξεκινά απευθείας πτήσεις από Κίεβο προς Αθήνα, ύστερα από την καθήλωση του στόλου και την κατάθεση αίτησης πτώχευσης της Aerosvit, η οποία εξυπηρετούσε τη συγκεκριμένη αερογραμμή.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει σημαντική τη συμβολή στη μεταφορά τουριστών από την Ουκρανία προς την Ελλάδα, με έκδηλο το ενδιαφέρον τους για την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Qatar Airways

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση της Qatar Airways να μην προχωρήσει στην εκτέλεση της πτήσης Αθήνα – Νέα Υόρκη, την οποία έσπευσε να ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με αναλυτές της αεροπορικής αγοράς, η καθυστέρηση «ίσως να προέρχεται από την αλλαγή των πλάνων αναδιάρθρωσης του στόλου της Qatar, από τα προβλήματα που προέκυψαν στα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner που έχει παραγγείλει».

 

Τεχνικά προβλήματα

Ως γνωστόν, τα νέα αεροσκάφη της Boeing, αυτού του τύπου παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα στις μπαταρίες, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή ΥΠΑ των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίσει την αναστολή της παραγωγής και παράδοσής τους. Μια από τις εταιρείες που είχαν προγραμματίσει την προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ήταν και η Qatar Airways, η οποία αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει το διαθέσιμο στόλο, αλλά και τους προορισμούς.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης φαίνεται ότι έπεσε το δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη, αν και δεν αποκλείεται αυτό να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, το γεγονός ότι επρόκειτο να εγκαινιαστεί το καλοκαίρι και ακόμα δεν υπάρχει στις κρατήσεις, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το αν θα τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Πάντως, όποτε κι αν δρομολογηθεί, το σημαντικό είναι ότι η πτήση δεν θα είναι εποχική, όπως της Delta, αλλά όλο τον χρόνο.

 

Τα σχέδια τεσσάρων εταιρειών για την Ελλάδα

 

Kυπριακές Aερογραμμές

H Cyprus σε συνεργασία με την Air France «ισχυροποιεί» την παρουσία της, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του εσωτερικού δικτύου.

 

Qatar Airways

Σε αναμονή βρίσκεται η ελληνική αγορά, καθώς η Qatar Airways έχει καθυστερήσει την εκτέλεση της πτήσης Aθήνα – Nέα Yόρκη.

 

Ukraine International Airlines

Aπευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Eλλάδας και Oυκρανίας καθιερώνεται με τη νέα πτήση από το αεροδρόμιο Eλευθέριος Bενιζέλος προς το Kίεβο.

 

Ryanair

Σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μεγάλη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της βρίσκεται η Ryanair.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *