Κόσμος

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Κι όμως, έπειτα από δύο μήνες αβεβαιότητας, αδιέξοδων διαπραγματεύσεων και σεναρίων περί νέας προσφυγής στις κάλπες, η Ιταλία πλέον έχει κυβέρνηση.

Ο λόγος για ένα σχήμα αποτελούμενο από συνολικά 20 προσωπικότητες, υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, το οποίο έχει έντονη τη σφραγίδα του Μπερλουσκόνι, ενώ παράλληλα θυμίζει σε πολλά την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Κι αυτό διότι αποτελεί προϊόν ενός «ιστορικού συμβιβασμού» μεταξύ των κομμάτων, που έχει τεχνοκρατικό αέρα και καθαρά φιλοευρωπαϊκό/μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.

Στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, που ορκίστηκε χθες το πρωί στη Ρώμη, συμμετέχουν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα PD (με συνολικά εννέα υπουργούς), το κεντροδεξιό μπερλουσκονικό Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας PDL (με πέντε), η κεντρώα παράταξη του Μάριο Μόντι (με τρεις), καθώς και μερικοί επιφανείς τεχνοκράτες.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ερμηνεύεται από πολλούς ως «νίκη» για την Κεντροδεξιά και για το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος, αν και τυπικά δεύτερος στις εκλογές του Φεβρουαρίου, τελικώς κατάφερε για ακόμη μία φορά να πρωταγωνιστήσει στη νομή της εξουσίας.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, στενότατος συνεργάτης του καβαλιέρε και γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, πλέον κατέχει δύο εξέχοντα πόστα: αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αυτό του νέου υπουργού Εσωτερικών. Από την πλευρά του, ο κεντρώος σχηματισμός του Μάριο Μόντι εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση κυρίως από τον Μάριο Μάουρο, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας.

Πηγή ΕΘΝΟΣ.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *