Ο φάκελος της δικογραφίας για την υπόθεση των στραγγιδίων από το ΧΥΤΑ που κατέληγαν μέσω ρέματος στην ακτή του Βροντόνερου έχει ήδη συνταχθεί από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου μετά από έλεγχο στην περιοχή και αυτό που αναμένεται τώρα είναι να συμπληρωθούν τα στοιχεία της υπόθεσης και από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας .
Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει την συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί για ακόμη μια φορά είναι πως δυστυχώς τα στραγγίδια των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ προς τον κόλπο του Λαγανά δεν είναι ένα πρόσκαιρο ή πρωτοφανές περιστατικό, αλλά μια πάγια κατάσταση σε κάθε μεγάλη βροχή που θα συνεχιστεί όσο η αποκατάσταση του χώρου δεν ολοκληρώνεται.
Ας μην παραλείπουμε τέλος, πως το αίτημα για έλεγχο της περιοχής από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου, ακόμη δεν έχει εισακουστεί παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία καθώς πρόκειται για βιότοπο της χελώνας και για ζητήματα που έχουν φέρει τη χώρα μας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Απορρίφθηκε η πρόταση για εξόρυξη απορριμμάτων από το ΧΥΤΑ!
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως η πολυσυζητημένη πρόταση που υπέβαλε εδώ και πολλούς μήνες ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για την εξόρυξη των απορριμμάτων από το ΧΥΤΑ με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ τελικά απορρίφθηκε!
Η συγκεκριμένη μέθοδος θα επέτρεπε την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ με το διαχωρισμό των σκουπιδιών που ήδη υπάρχουν στο ΧΥΤΑ και αναζητώντας αξιοποιήσιμα υλικά όπως μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό επικάλυψης όπως οι πέτρες και το χώμα.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση, οι λόγοι της απόρριψης έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα έργα αποκατάστασης των ΧΥΤΑ χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους Δήμους μέσω ενώ ειδικού ταμείου που υποχρεούνται να τηρούν από τα τέλη καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων για το σκοπό αυτό.
Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ΧΥΤΑ πριν την διακοπή της λειτουργίας του είχε συμπληρώσει 25χρόνιας ζωής, αντιλαμβανόμαστε πως αν το ειδικό αυτό ταμείο είχε τηρηθεί, σήμερα θα υπήρχαν χρήματα για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο Φορέας σκοπεύει να επαν-υποβάλει την πρόταση για χρηματοδότηση, ενώ στον νέο προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ έχουν δεσμευτεί κάποια χρήματα για παρεμβάσεις στο χώρο οι οποίες όμως δε θα έχουν συνολικό χαρακτήρα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ