Ζάκυνθος

Μ. Δαμανάκης: αύξηση αφίξεων και μείωση τζίρου

Την τουριστική πραγματικότητα του 2013 σχολιάζει ο κ. Μάρκος Δαμανάκης ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Συλλόγου των τουριστικών πρακτόρων και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον –Ε- επεσήμανε ότι φέτος παρατηρείται αύξηση του αριθμού των τουριστών και ταυτόχρονα μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

«Οι μέρες που περνάμε είναι πολύ δύσκολες κι ας έχουμε αύξηση στον τουρισμό. Συμβαίνει να έχουμε μείωση του τζίρου και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Οι τουρίστες προσπαθούν και αυτοί να γλυτώσουν κάποια έξοδα γιατί έχουν οικονομικά προβλήματα στις χώρες τους» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης.

Μιλώντας για την ίδρυση του Συλλόγου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων νομού Ζακύνθου ο κ. Δαμανάκης είπε: «Ο Σύλλογος πέρασε από το Πρωτοδικείο και τώρα περιμένουμε τα ΦΕΚ για να προχωρήσουμε σε εκλογές που θα αναδείξουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ενεργοποιηθούμε άμεσα για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού στη Ζάκυνθο. Οι τουριστικοί πράκτορες ξέρουν πως θα αναπτύξουν το πακέτο της Ζακύνθου, άλλωστε αυτό έκαναν μέχρι τώρα. Αν η Ζάκυνθος πάει καλά δεν είναι μόνο επειδή είναι ωραίο νησί αλλά επειδή όλοι βοηθούν και γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τους τουριστικούς πράκτορες, τις αρχές, τους ξενοδόχους κλπ. Εμείς οι πράκτορες έχουμε άμεση επαφή με τους πωλητές του εξωτερικού και άρα δουλεύουμε για να έλθει ο κόσμος εδώ».

Αναφερόμενος στις αφίξεις ο κ. Δαμανάκης είπε: «Η Ελλάδα και η Ζάκυνθος έχουν θετικό πρόσημο και ειδικά το νησί μας φέτος έχει διψήφιο αριθμό και η αύξηση είναι γύρω στο 14 με 18%. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρώ ότι θα πάνε σε μονοψήφιο αριθμό. Κόσμος έρχεται αλλά λεφτά δεν βλέπουμε. Παλιά λέγαμε πως πουλάμε ήλιο και θάλασσα και το μοντέλο είναι ξεπερασμένο.  Όμως ξεπεράστηκε και το σχόλιό μας ότι πελάτης να έλθει και ας αφήσει και τη σκόνη του. Το λέω γιατί τώρα ακόμα και η σκόνη  έχει κόστος. Με το καλημέρα του πελάτη πρέπει να πληρώσουμε φόρους και ο επιχειρηματίας δεν αντέχει. Σήμερα έχουμε αύξηση 15 έως 18% σε κόσμο αλλά έχουμε μείωση του τζίρου  από 10 έως 20%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση έχει κόστος. Στο Λαγανά ο τζίρος έχει πέσει στο 19% και στις άλλες περιοχές από -15 έως -17%».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την πολυσυζητημένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Δαμανάκης ανέφερε: «Με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ καθυστερούν και αν πάμε το Σεπτέμβριο θα κοντεύουν να κλείσουν τα μαγαζιά. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Είναι δυνατόν να υπάρχει 23% ΦΠΑ στην εστίαση όταν οι άλλες χώρες δουλεύουν με 6, 7 και 8%; Λογικό είναι μετά να διαμαρτύρονται οι πελάτες για τις τιμές ότι είναι υψηλές αλλά τα μαγαζιά δεν βγαίνουν αλλιώς».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *