Ελλάδα

Μνήμες και νεκροί στο Πολυτεχνείο

Μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη πιστοποιεί πως ένας από τους 24 νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι και ο Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου.

Ο Σπύρος Μαρίνος, σύμφωνα με την έρευνα, κατά τις βραδυνές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανίο-εγκεφαλικές κακώσεις.
Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Ζάκυνθο και στις 9 Σεπτεμβρίου 1974, ενάμιση μήνα μετά την μεταπολίτευση, πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του.

Συνολικά το Ε.Ι.Ε. πιστοποιεί τους θανάτους 24 ατόμων οι  οποία προήλθαν από πυρά, από χτυπήματα με σιδερένιους ράβδους και από χημικά δακρυγόνα που προκάλεσαν εμφράγματα σε άτομα μεγάλης κυρίως ηλικίας.

Τα πυρά διακρίνονται σε αυτά που χρησιμοποίησαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τους δρόμους του Πολυτεχνείου και σε τυφλά πυρά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας από περιπόλους στρατιωτών στα πλαίσια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών που είχε επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς από την παραμονή της εισβολής του Τάνκ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *