Ελλάδα

Καταγραφή αυθαιρέτων σε αιγιαλούς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Η διαδικασία καταγραφής των αυθαιρέτων κτισμάτων που υπάρχουν στους αιγιαλούς ξεκίνησε και ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει καταγράψει μεγάλο αριθμό αυθαιρέτων που αφορούν και τα νησιά μας.

Στο Ιόνιο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, την πρωτιά στα αυθαίρετα κατέχει η Κέρκυρα ενώ εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι είναι ότι υπάρχει προτεραιότητα ελέγχων στις προστατευόμενες περιοχές.

Έτσι λοιπόν στη Ζάκυνθο θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος σε όλη την παραλία του βιοτόπου της χελώνας αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα ελεγχθούν για αυθαίρετα και τα δάση μας.

Σε όλα τα νησιά του Ιονίου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 259 αυθαίρετα και η διαδικασία συνεχίζεται.

Το έργο φέρνουν σε πέρας οι Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ένα ακόμα χρήσιμο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι ότι η πληρωμή για τις κατεδαφίσεις θα γίνει μέσω των Εφοριών. Τώρα συγκεντρώνονται τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων για να σταλούν ακολούθως οι λογαριασμοί κατεδάφισης στις κατά τόπους Εφορίες.

Το θέμα αυτό είδε το φως της δημοσιότητας και από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης καθώς η καταγραφή αυθαιρέτων θα γίνει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή αυθαίρετης δόμησης σε αιγιαλούς αλλά και σε δάση γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι γνωρίζουν με λεπτομέρεια το θέμα των αυθαιρέτων στους αιγιαλούς και τις παραλίες.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα σύστημα κριτηρίων με βάση το οποίο θα ιεραρχούνται οι κατεδαφίσεις. Το σύστημα θα εκτιμά με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας τις επιπτώσεις από την ανέγερση ενός αυθαιρέτου σε μια ευαίσθητη περιοχή. Πιο σοβαρές θεωρούνται οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, όπως η ανέγερση αυθαιρέτου σε προστατευόμενη περιοχή και η καταστροφή ή ρύπανση του περιβάλλοντος. Ακολουθούν οι επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον, όπως η επικινδυνότητα της κατασκευής και η παρεμπόδιση πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη μιας περιοχής όπως η παρεμπόδιση έργων υποδομής ή η αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *