Κόσμος

Ιταλία: 48ώρες για να δοθεί τέλος στην κυβερνητική κρίση, μετά την παραίτηση Κόντε!

O κύβος ερρίφθη. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, θα αναμένει έως την Παρασκευή τα κόμματα να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αν αποτύχουν θα προχωρήσει στο σχηματισμό «μεταβατικής, εκλογικής κυβέρνησης» με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την παραίτησή του επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ανεύθυνο και «οπορτουνιστή», Ματέο Σαλβίνι, που όπως τόνισε έβαλε το κομματικό και προσωπικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα κατέρρευσε οδηγώντας την Ιταλία σε νέες περιπέτειες.

Ο Σέρτζο Ματαρέλα θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην κυβερνητική κρίση, δεν έχασε χρόνο και κάλεσε τα κόμματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει την υπερεπείγουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αρχικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν την Πέμπτη ένα πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων και κατόπιν εάν θελήσουν επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα σαφές και σοβαρό πλαίσιο συμφωνίας, θα τους δoθεί μία επιπλέον ημέρα.

Εάν οι διαβουλεύσεις δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα τα ηνία θα αναλάβει μία «μεταβατική, εκλογική κυβέρνηση» με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Στόχος του Ματαρέλα είναι να αποφευχθεί η επανάληψη της μακράς σειράς διερευνητικών επαφών που στο τέλος μπορεί και να μην οδηγήσουν πουθενά. Ο πρόεδρος της Ιταλίας θέλει να αποτρέψει την περίπτωση να υπάρξει μία τύποις διαβούλευση μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μετά μία αποτυχία της να στραφεί ο ηγέτης του Κινήματος Λουΐτζι Ντι Μάγιο ξανά προς τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για να επαναλάβουν το κυβερνητικό εγχείρημά τους.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι να έχει τον πρώτο λόγο. Το PD τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την οικονομική συγκυρία να πιέζει αφόρητη κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί να συμμετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Στην εξίσωση μπαίνει και ο «παράγων Ρέντσι» που έχει βλέψεις για επάνοδο στην εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, αν πίστευε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη.

Το τοπίο θα αρχίζει να ξεκαθαρίσει από σήμερα το απόγευμα. Ο Ματαρέλα θα υποδεχθεί, σε διάστημα δύο ημερών, τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο χορός θα κλείσει με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που απέσπασε το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Πηγή: www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *