Photo: Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images
Ο φόβος των συνεπειών από την εξάπλωση του Κορονοΐου έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση. Ανήσυχη πλέον η κοινή γνώμη και περισσότερο ανήσυχες οι κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν ακόμα τα εργαλεία της ανάσχεσης του ιού, κινητοποιούνται με μέτρα και αποφάσεις διοικητικού χαρακτήρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των επιδημιολόγων.
Ο θανατηφόρος ιός που εμφανίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 στην Κίνα, θεωρείται ως ένας μολυσματικός ιός αναπνευστικού συνδρόμου, και φέρει την ονομασία κοροναϊός (COVID-19).

Παρατηρώντας τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώσαμε η εξάπλωση σε κρούσματα και θανάτους είναι ραγδαία.
45 ημέρες πριν, στις 12 Ιανουαρίου, από την εξάπλωση του ιού στην Κίνα είχαμε 105 νεκρούς. Μέχρι χθες 25 Φεβρουαρίου ο ιός είχε επεκταθεί σε πολλές χώρες και είχαμε 2.700 νεκρούς σε όλο τον κόσμο.
Η εξέλιξη αυτή είναι ανατριχιαστική, αν σκεφτούμε ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα, η πολλαπλασιαστική διαδικασία σε επίπεδο θανάτων την καθιστά πλέον, απόλυτα επίκίνδυνη που τείνει να λάβει τη μορφή πανδημίας.
Ελπίδες ωστόσο υπάρχουν πολλές ώστε σύντομα να έχουμε τα πρώτα φάρμακα που θα ανακόψουν την πορεία της νόσου και που τελικά θα την περιορίσουν ή θα την αφανίσουν στο εγγύς μέλλον.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρέσβης της Κίνας στη Μόσχα, στην πατρίδα του ήδη έχουν παρασκευάσει εμβόλιο το οποίο επιδεικνύει ανοσία. Όμως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτείται ακόμη χρόνος για περαιτέρω πειράματα.
Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού.
Γιατροί από το νοσοκομείο Rajavithi της Μπανγκόγκ ανέφεραν πως μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία του κοροναϊού βελτίωσε την κατάσταση σοβαρά νοσούντων ασθενών, ανάμεσά τους μιας 70χρονης Κινέζας από την Ουχάν που ήταν θετική στον ιό επί 10 ημέρες.
Τέλος σε ότι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου για τον κοροναϊό, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac εκτίμησε πρόσφατα ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί η έρευνα και όλες οι απαραίτητες δοκιμές.
Η CureVac γι’ αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI).
ERMISNEWSROOM