Ελλάδα

Η Μ. Κλαυδιανού στην πρώτη της εμφάνιση ως βουλευτής: Η συνείδηση μου επέβαλε να ψηφίσω ναι!

Τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε τη βουλευτική έδρα μετά την παραίτηση του Δημήτρη Βαρβαρίγου και στη συνέχεια υπερψήφισε το Μνημόνιο από τα έδρανα του Κοινοβουλίου εξήγησε η νέα Βουλευτής Ζακύνθου Μαρία Κλαυδιανού, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

 

Η κ. Κλαυδιανού, αιτιολόγησε την στάση της δηλώνοντας πως κατά την άποψή της δεν υπήρχε εναλλακτική λύση από την ψήφιση του νέου Μνημονίου και υποστήριξε πως αν έλεγε «όχι» θα επικρατούσε χάος, με την χώρα εκτός Ευροζώνης και τους πολίτες πανικόβλητους έξω από τις Τράπεζες.

Η ίδια απέδωσε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για την σημερινή κατάσταση της χώρας υποστηρίζοντας πως αυτά που σήμερα αναφέρονται στο Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια.

«Εδώ που φτάσαμε φταίμε όλοι» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ παραδέχτηκε πως ούτε και η ίδια είναι σίγουρη για την επόμενη ημέρα και παράλληλα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ωστόσο, υποστήριξε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από το να δοθεί μια μικρή ελπίδα και παράταση με την παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ.

Η κ. Κλαυδιανού, δήλώσε ακόμη πως δεν την απασχολεί το πολιτικό της μέλλον και κατηγόρησε αυτούς που αποφασίζουν με γνώμονα το πολιτικό τους όφελος. Τέλος είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα απάντησε σε ερώτηση για την στάση του Βουλευτή, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησε για μη ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών.

 

 «Μονόδρομος το ναι στο μνημόνιο»

«Κλήθηκα να αναλάβω καθήκοντα και να αποφασίσω την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας μετά την μεταπολίτευση. Κλήθηκα την Κυριακή να αποφασίσω αν τη Δευτέρα, η χώρα θα πάλευε ακόμη για την επιβίωσή της ή θα βρισκόταν στο απόλυτο χάος.

Το δίλημμα τεράστιο και οι συνέπειες της όποιας απόφασης επώδυνες. Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε σκληρά και επώδυνα μέτρα και στη χρεοκοπία της χώρας, που θα είχε ακόμη χειρότερες και απρόβλεπτες συνέπειες. Να επιλέξω το λιγότερο κακό για τον τόπο μου, για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Γνωρίζω και λόγω της 8μηνης εμπειρίας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι εδώ που έχουμε φτάσει το δίλημμα είναι υπαρκτό. Η ευθύνη τεράστια. Το πιο εύκολο για μένα και για τον καθένα, θα ήταν η φυγή. Η άρνηση, το όχι. Χτίζοντας το πολιτικό μου μέλλον να παρουσιαστώ ενώπιόν σας ως ήρωας. Όμως ανέλαβα τις ευθύνες μου και έπραξα το καθήκον μου» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Μπροστά σε αυτό το δίλημμα υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν κατάματα το πρόβλημα και αυτοί που υποκρίνονται ότι δεν το βλέπουν. Όσοι σήμερα υποστηρίζουν ότι υπήρχε άλλη λύση, είτε δε γνωρίζουν, είτε λαϊκίζουν εκ του ασφαλούς. Στηρίζονται στις πλάτες του ναι για να πούνε όχι. Αν είχα ψηφίσει όχι, σήμερα θα βρισκόμασταν εδώ; Οι μισοί θα έκαναν ουρές σε τράπεζες με κατεβασμένα ρολά και άλλοι μισοί απεγνωσμένοι στους δρόμους. Αυτό θα προτιμούσε ο κόσμος; Αυτό θα ήταν το καλύτερο για το λαό; Η πλήρης απώλεια των χαμηλών έστω εισοδημάτων και η πλήρης απαξίωση της όποιας περιουσίας, θα ήταν προτιμότερη; Δε θα έπρεπε επουδενί να έχουμε οδηγηθεί εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Και βέβαια το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που ευθύνεται για την παρούσα κατάντια της χώρας μας. Και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και κυρίως την τελευταία 10ετία έχουν τεράστια ευθύνη. Αλλά ευθύνεται και η Αριστερά που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να διατυπώσει μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Να αντέξουμε και να βγούμε από το αδιέξοδο με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Τούτο όμως δεν μπορεί να γίνει, παρά με έναν ειλικρινή, καθαρό πολιτικό λόγο με τομές και ρίξεις. Ψήφισα ναι γιατί προτιμώ την ελπίδα από μια τετελεσμένη καταστροφή, γιατί προτιμώ το προσωρινά λίγο από το οριστικό τίποτα. Για μένα το ναι ήταν μονόδρομος» .

Η ίδια ανέφερε ακόμη πως τιμά τις φιλίες και τις επιλογές της εξηγώντας πως όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τις προσπάθειες που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, του οποίου μέχρι πρόσφατα ήταν στενός συνεργάτης.

Για τον Δ. Βαρβαρίγο

Όπως προαναφέρθηκε, ενδιαφέρον είχαν τα όσα δήλωσε η κ. Κλαυδιανού για την στάση του τέως Βουλευτή Δημήτρη Βαρβαρίγο ο οποίος παραιτήθηκε εν΄όψει της ψήφισης του Μνημονίου. Η κ. Κλαυδιανού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Νομίζω πως ο κ. Βαρβαρίγος εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. Για μένα η στάση ευθύνης που κλήθηκα να αποδεχτώ και να αναλάβω, ήταν στην παρούσα φάση το ναι. Από εκεί και πέρα, όλοι όσοι συμμετέχουμε στον πολιτικό βίο αυτής της χώρας και κυρίως αυτού του τόπου, όπου γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, νομίζω πως θα έπρεπε να είμαστε πιο συνεπείς απέναντι σε αυτά που έχουμε κατά το παρελθόν. Εννοώ το εξής: ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ανάλογα με την μέχρι τώρα στάση του, πορεία και επιλογή, τον τρόπο που έχει πολιτευτεί, τα όσα έχει ή δεν έχει αποφασίσει . Ακριβώς για αυτό η υπευθυνότητα θα απαιτούσε την υπερψήφιση του Μνημονίου»

Για το πολιτικό της μέλλον

 

Η κ. Κλαυδιανού ανέφερε πως για εκείνη θα ήταν εύκολο να καταψηφίσει το Μνημόνιο, να κάνει τον ήρωα ή μια άλλη Μπουμπουλίνα που θα υπερηφανεύεται τη μη ψήφιση του Μνημονίου.

«Το θέμα δεν είναι να θα εκλεγώ αύριο και αν θα συμμετέχω στα κοινά. Η ευθύνη υποδεικνύει άλλη στάση» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό της μέλλον, αλλά να μάχεται για όσα πιστεύει.

Τέλος ανέφερε πως ενώ σήμερα το πολιτικό σύστημα καταρρέει δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την στάση της και τα μελλοντικά σχέδιά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *