Πολιτισμός

Η καρδιά της Βορείου Ηπείρου χτύπησε δυνατά στο Πνευματικό κέντρο

Εξαιρετική από κάθε άποψη υπήρξε η χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου του βορειοηπειρώτη συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου “Το πέρασμα αντίκρυ”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου.

Ο συγγραφέας, έχοντας βιώσει το δράμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και τις διαρκείς διώξεις των ομογενών από την κομμουνιστική δικτατορία, διαπραγματεύεται στο βιβλίο του τις αγωνίες και τα πάθη των βορειοηπειρωτών, αναδεικνύοντας το πείσμα τους, να διατηρήσουν άσβεστη την ελληνικότητά τους.

Στην παρουσίαση μίλησαν ο τέως υπουργός Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα θεσμοθετημένα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ο βορειοηπειρώτης μόνιμος κάτοικος Ζακύνθου, Σπάρτακος Νταλιάνης, που αναφέρθηκε στους διωγμούς που βίωσαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, η συγγραφέας και φιλόλογος Μαρία Ρουκανά Αμπελά, που αναφέρθηκε στο μυθιστορηματική διάσταση του βιβλίου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Αλεξάνδρα Ντούζεβιτς και η Ντένια Πάτρα.

Τέλος ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, μίλησε για την απουσία υποστηρικτικής πολιτικής των κατά καιρούς ελληνικών κυβερνήσεων προς την μειονότητα της βορείου Ηπείρου και για το δράμα του αφελληνισμού που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι πατριώτες μας στην Αλβανία.

Οι Βορειοηπειρώτες της Ζακύνθου που συμμετείχαν στην εκδήλωση συγκίνησαν το κοινό που την παρακολούθησε και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, αποδεικνύονται με τις πρωτοβουλίες τους και τον παλμό τους, πιο Έλληνες από τους Έλληνες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και το χορευτικό συγκρότημα που έκλεισε τη βραδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *