Ζάκυνθος

Ημερίδα για τον τουρισμό με την συνδρομή Αυστριακών Ειδικών.

Η προοπτική δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού ινστιτούτου τουρισμού στη Ζάκυνθο και τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική οικονομία και κοινωνία, ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ζακυνθίων με την αυστριακή εταιρεία SummerAcademy το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Προς το παρόν, η πρόταση αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο στα πλαίσια της ημερίδας τονίστηκε πως οι φορείς του νησιού θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη μιας τέτοιας υποδομής και αναζητήσουν την χρηματοδότηση της λειτουργίας της μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν μετρημένοι στα δάχτυλα φορείς και επιχειρηματίες, έγινε με την συνδρομή ειδικών από την Βιέννη, όπως ήταν ο DrWolfangLohnert, ιδρυτής της τουριστικής εταιρείας SummerAcademy  και ο  DrFlorianAubke, καθηγητής τουριστικών επαγγελμάτων στο Πανεπιστήμιο Modul. Να σημειωθεί πως οι βάσεις για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας στη Ζάκυνθο, μπήκαν κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις αρχές του χρόνου.

Οι αυστριακοί ομιλητές παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις που αφορούσαν συγκεκριμένα τη Ζάκυνθο και αποτύπωσαν πικρές αλήθειες για τον τουρισμό, όπως ότι το νησί στηρίζεται αποκλειστικά στους τουρ οπερέιτορ ενώ αν κάποιος αναζητήσει  πληροφορίες στο google, θα αντλήσει ελάχιστα στοιχεία για το νησί μας.

Ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε λόγο για την άναρχη τουριστική ανάπτυξη που ακολουθήθηκε και στη Ζάκυνθο τις τελευταίες δεκαετίες, την λειτουργία του Κράτους ως ανάχωμα της επιχειρηματικότητας, αλλά και τη διαχρονική  αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την στήριξη του τουρισμού. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε για πρώτη φορά η δημοτική αρχή Ζακυνθίων, προκειμένου να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο Dr Wolfang Lohnert, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SummerAcademy, που περιλαμβάνει διακοπές δημιουργικής απασχόλησης και πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο εδώ και 20 χρόνια, παρέχοντας μοναδική φιλοξενία σε εκατοντάδες αυστριακούς κάθε καλοκαίρι. Μάλιστα επεσήμανε πως ενώ οι μειώσεις των κρατήσεων από την αυστριακή αγορά στα καταλύματα της Ελλάδας αγγίζουν το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 40% σε σχέση με πέρυσι, το πρόγραμμα του SummerAcademy για τη Ζάκυνθο παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 10%. Στο γεγονός αυτό συμβάλει το ότι το 70% των αυστριακών επισκεπτών είναι οικογένειες, που αναπτύσσουν στενές σχέσεις φιλίας με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με τον Dr Lohnert, αυτό που θα πρέπει να κάνουν όσοι ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα στη Ζάκυνθο, είναι να κάνουν φίλους τους πελάτες τους.

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ζακύνθου όπως είναι η μοναδική φυσική ομορφιά, το ΕΘΠΖ, ο πολιτισμός, η παράδοση, η αγροτική παραγωγή και επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν ένας τόπος τόσο πλούσιος να έχει επηρεαστεί από την κρίση.

Ειδικά για το ΕΘΠΖ και με δεδομένο ότι εδώ και 20 χρόνια συνεργάζεται με επιχειρήσεις στο Βασιλικό, σημείωσε πως γνωρίζει πολύ καλά το «δράμα» που εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ανέφερε πως Εθνικά Πάρκα λειτουργούν με επιτυχία και πολλαπλά οφέλη στα βουνά της Αυστρίας, παρά τις αντιδράσεις που αρχικά προέκυψαν με τους κατοίκους και ιδιοκτήτες γης.

Τέλος, ο Dr Lohnert, υπογράμμισε πως στη Ζάκυνθο επιβάλλεται η δημιουργία ενός υπόβαθρου εκπαίδευσης για τον τουρισμό, αφού το 70% της τοπικής οικονομίας στηρίζεται σε αυτόν τον τομέα. Όπως τόνισε, μια τέτοια μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Βιέννης που διαθέτουν την γνώση και την εξειδίκευση, δίνοντας έτσι την προοπτική σε πολλούς νέους ανθρώπους να σπουδάσουν στη Ζάκυνθο και να απορροφηθούν από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

Κάποια γενικά χαρακτηριστικά του τουρισμού στη Ζάκυνθο, παρουσίασε ο καθηγητής τουριστικών επαγγελμάτων DrFlorianAubke, ο οποίος ανέφερε πως τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη διανυκτέρευση και όχι στην διατροφή, ενώ συμπλήρωσε πως οι περισσότεροι τουρίστες προσανατολίζονται στα καταλύματα χαμηλότερης ποιότητας. Ο ίδιος επεσήμανε πως το νησί εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τους τουρ οπερέιτορς και είναι δύσκολο να κλείσει κάποιος διακοπές μέσω ίντερνετ.

Ο καθηγητής του  Πανεπιστημίου Modul, τόνισε ακόμη πως στη Ζάκυνθο υπάρχει γνώση και εμπειρία πάνω στον τουρισμό, η οποία όμως είναι διάχυτη και δεν έχει συγκεντρωθεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο, που θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη και μη ζακυνθινούς σπουδαστές.

Ο DrFlorianAubke ολοκλήρωσε την εισήγησή του υποβάλλοντας μια συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία μια εκπαιδευτικής μονάδας στη Ζάκυνθο, που θα παρέχει από ταχύρυθμα σεμινάρια μέχρι και ένα κύκλο σπουδών διάρκειας ενός έτους, με μαθήματα που βασίζονται στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Modul της Βιέννης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *