Πολιτισμός

Ερχονται οι παραγωγοί της ταινίας No man is an island

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το γύρισμα της τανίας  “Το νησί των Δικαίων” που αναφέρεται στην διάσωση 275 εβραίων της Ζακύνθου από τις διώξεις των Ναζί στην διάρκεια της κατοχής και για το λόγο αυτό έρχονται στη Ζάκυνθο τις επόμενες ημέρες (18-21 Δεκεμβρίου), ο παραγωγός Γρέγκορι Πάππας, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης  και ο ελληνοεβραίος Χαίμ Κωνσταντινίδης, ένας από τους τελευταίους επιζώντες εκείνης της περιόδου.

Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή με τίτλο “No man is an island” που χρηματοδοτεί το Ελληνοαμερικανικό ίδρυμα (Greek – America Foundation),μια  μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη διατήρηση και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αμερική.

Οι δύο πρώτοι θα συναντηθούν με την δημοτική και την περιφερειακή αρχή αλλά και με τον προκαθήμενο της τοπικής εκκκλησίας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες και να καταγράψουν πρόσθετα στοιχεία και μνήμες από τα γεγονότα εκείνης της τραγικής περιόδου. Ο τρίτος θα λάβει μέρος στα γυρίσματα ενός ντοκυμαντέρ  που θα γυρίσουν οι ίδιοι παραγωγοί και θα αναφέρεται στους επιζώντες εκείνης της περιόδου.

Την ιστορία της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο διηγιόταν συχνά στον Γκρέγκορι Πάπας  ο πατέρας του που μεγάλωσε κοντά στην εβραϊκή κοινότητα των Χανίων. Και αποφάσισε μαζί με τον φίλο του Στίβεν Πριόβολος που είναι διευθυντής φωτογραφίας να τη ζωντανέψουν στην οθόνη.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο νεαρός Τζόελ Νοβόα από τη Βενεζουέλα, το σενάριο γράφει η Μία Χρήστου ενώ ο ελληνοεβραϊκής καταγωγής Σιντ Γκάνις, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας των Οσκαρ, έχει αγκαλιάσει επίσης το πρότζεκτ.
 
Τα γυρίσματα δεν θα γίνουν στη Ζάκυνθο που καταστράφηκε μετά τον σεισμό του 1953 αλλά στα Χανιά που διατηρούν το χρώμα της εποχής, αφού προηγηθούν μια σειρά από συνεντεύξεις με επιζώντες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ.
Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση κάποια γυρίσματα να γίνουν τη Ζάκυνθο αλλά η κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες της πόλης με τις απέραντες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων δεν επιτρέπει την ανάπτυξη σκηνικών και σκηνογραφικών στοχείων.

Συγκινητική είναι επίσης η συμμετοχή του κόσμου στη χρηματοδότηση του project. Οπως συνέβη τότε στη Ζάκυνθο, έτσι και τώρα ο κ. Πάπας θέλει να συμμετάσχουν όσο περισσότεροι γίνεται.

Ηδη μέχρι στιγμής περισσότερα από 400 άτομα, οργανισμοί και εταιρείες από 12 διαφορετικές χώρες έχουν συμβάλει χρηματικώς και το συνολικό ποσό που έχει μαζευτεί ξεπερνάει τις 100.000 δολάρια.

Ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης
που έσωσαν τους Εβραίους

Τον Σεπτέμβριο του 1943, τα «πλοία του θανάτου» των Ες Ες έπλεαν στο Ιόνιο με αποστολή να φορτώσουν στα αμπάρια τους όλους τους Εβραίους που ζούσαν στα νησιά.

Λίγο πριν φθάσουν στη Ζάκυνθο, ο γερμανός φρούραρχος κάλεσε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και τους ζήτησε εντός 24ώρου να του παραδώσουν μια λίστα με τα ονόματα όλων των Εβραίων του νησιού με την προειδοποίηση ότι η τιμωρία για τυχόν υπόθαλψη θα ήταν ο θάνατος.
Πράγματι προτού εκπνεύσει η διορία, εκείνοι του παρέδωσαν έναν φάκελο που περιείχε μόνο δύο ονόματα: τα δικά τους. Στο μεταξύ οι δύο άνδρες είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας, τον ραβίνο Ισαάκ Γκανί και όλοι μαζί έστησαν μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση.

Οι εβραϊκές οικογένειες σκορπίστηκαν σε όλο το νησί και ώς την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων έμειναν κρυμμένες σε κελάρια, αγροικίες και μοναστήρια. Ούτε ένας Εβραίος της Ζακύνθου δεν στάλθηκε τελικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *