Ζάκυνθος

Επικίνδυνη έχει καταστεί η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ στην Ζάκυνθο

Ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και καταγράφει την πλημμελή λειτουργία του ΕΚΑΒ στο νομό μας η οποία έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο Βουλευτής ανέφερε ότι είναι απολύτως προβληματική και ανεπαρκής η  λειτουργία του ΕΚΑΒ και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που σχετίζεται και με την όλη παθολογία των υπηρεσιών του δημοσίου συστήματος υγείας, περιλαμβανομένου και του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Ο κ. Κοντονής επεσήμανε πως το ΕΚΑΒ δεν έχει το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό για να καλύψει τα σοβαρά αφού διαθέτει ως ενεργό προσωπικό μόνο οκτώ άτομα και χρειάζονται τυολάχιστον άλλα δύο άτομα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του!

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή στις 21 Ιουνίου αναφέρει τα ακόλουθα:

Η σημερινή κατάσταση του ΕΚΑΒ στην Ζάκυνθο όχι μόνο υπολείπεται των πραγματικών αναγκών υγείας στο νησί αλλά ενέχει και σοβαρότατο κίνδυνο για επείγοντα περιστατικά υγείας και αναγκών νοσηλείας έως και θανατηφόρα. Από το έτος 2004, οπότε και συστήθηκε το παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Ζάκυνθο, δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω πρόσληψη. Από μια συνολική δύναμη προσωπικού δώδεκα (12) ατόμων  υπηρετούν μόνο οκτώ (8) υπάλληλοι. Αυτοί κατανέμονται καθημερινά σε δυο άτομα το πρωί, δυο άτομα το απόγευμα και δυο την νύχτα (με δυο άτομα σε ημερήσια ανάπαυση) με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται υπέρμετρος αριθμός βαρδιών τον μήνα (περί τις 90), πράγμα που περιάγει το υπαρκτό προσωπικό σε απόλυτη κόπωση αλλά και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την μη πρόληψη σοβαρών έως και θανατηφόρων περιστατικών σε περίπτωση φυσικής αδυναμίας ενός ή περισσοτέρων εργαζομένων.

Η μη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού οφείλεται στις καταστροφικές για την δημόσια υγεία επιλογές της μνημονιακής κυβέρνησης και στην αδιαφορία των κυβερνώντων για την ζωή, την σωματική ακεραιότητα και υγεία των πολιτών.   Πρέπει, σύμφωνα και με όσα ζητούν οι  εργαζόμενοι, να προσληφθούν τουλάχιστον δυο (2) άτομα ακόμη για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ Ζακύνθου, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι υπό ανθρώπινες και λιγότερο ασφυκτικές συνθήκες να ανταποκριθούν στα σοβαρότατα καθήκοντά τους. Το αίτημα αυτό των εργαζομένων έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς καμία ανταπόκριση. Η υγεία και η ζωή των πολιτών της Ζακύνθου αλλά και των τουριστών σε μια ήδη ενεργή  τουριστική περίοδο βρίσκονται σε άμεσο και επείγοντα κίνδυνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.Τι πρόκειται να πράξει για την άμεση κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ Ζακύνθου με την πρόσληψη τουλάχιστον δυο (2) επιπλέον νοσηλευτών στο ΕΚΑΒ ;

2. Τι πρόκειται να πράξει συνολικά για την αρτιότερη και πληρέστερη κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υγείας στην Ζάκυνθο και για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδίως όσον αφορά την μη επαρκή  χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας ;

Αθήνα, 21-6-2013
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Ν.Κοντονής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *