Ελλάδα

Επίσκεψη φιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία

Κατ’ αρχήν συμφωνία σε ένα τουλάχιστον σημείο, αυτό της ομαλοποίησης των σχέσεων, έχει υπάρξει μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την αυριανή τους συνάντηση στο Βερολίνο. “Δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη” ανέφερε σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλε ο Α. Τσίπρας. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επίσκεψη που για πολλούς ανοίγει το δρόμο μιας καλύτερης σχέσης με την Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρούν πολλοί παρατηρητές αυτή που πραγματοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο τα τελευταία 24ωρα.

Ο Α. Τσίπρας θεωρεί επιβεβλημένη την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας και στην κυβέρνηση της Γερμανίας – μιας χώρας που διαδραματίζει “καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις.”- κυρίως επειδή “μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα” και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει ο διάλογος να ξεκινήσει από μηδενική βάση, αλλά να διερευνηθεί το αν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι ο επικοινωνιακός αντίκτυπος και το πρώτιστο “η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και τη γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής.”

Πέρα των διαφορετικών εκτιμήσεων αναφορικά με τις αιτίες και τις μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης ο Α. Τσίπρας σημειώνει ότι εκείνο που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι το γεγονός ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει. Συνεπώς αναφέρει θα πρέπει “να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα … διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού.”

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των SPD, Πρασίνων και FDP, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς στο Ανόβερο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *