Ελλάδα

Εντεκα “παρήγορα” μέτρα για τους αγρότες

Έντεκα μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αυτά είναι:

Εντός Φεβρουαρίου καταβάλλεται η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς  και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.

Ξεκίνησε η επιδότηση με 30 εκατ. ευρώ του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.

Για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας εγκρίθηκαν τα δάνεια στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς των ροδακινοπαραγωγών.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, από τους ελέγχους προέκυψε αδιάθετο ποσό κι έτσι θα είναι μικρότερες οι απώλειες από τη μείωση στο 6%.

Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Για την υποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ προωθείται σχέδιο νόμου που ρυθμίζει ληξιπρόθεσμα δάνεια με μείωση του ποσοστού υποθήκης.

Μέσα στον Φεβρουάριο επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Μειώνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος με την καθιέρωση από την 1η Ιουλίου ειδικού αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου.

Για τις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ έχει επιληφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών καθώς ολοκληρώνεται η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Θα έχει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *