Τις πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και υγειονομικό υλικό αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, με τους εργαζόμενους να κρούουν για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν και να επισημαίνουν πως το νοσηλευτικό ίδρυμα κινδυνεύει με κατάρρευση!
Την ίδια στιγμή παραμένουν προβλήματα όπως αυτό που αφορά την απασχόληση 39 εργαζόμενων στο ΠΕΔΥ οι οποίοι δεν μπορούν να παραμείνουν στο Νοσοκομείο, ενώ εντονότατες αντιδράσεις υπάρχουν και για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης.
Να σημειωθεί πως για τα θέματα αυτά ενημερώθηκαν από το Σύλλογο των Εργαζομένων οι υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά τη διάρκειας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου.
«Τα προβλήματα οξύνονται μέρα με την μέρα και αφορούν το προσωπικό αλλά και την ελλιπή χρηματοδότηση. Μέσα στο Καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα, αφού μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 έχει εξαντληθεί το 60% του προϋπολογισμού για τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό. Σύντομα θα έχουμε πρόβλημα με την συντήρηση του εξοπλισμού αλλά και την αποκατάσταση βλαβών που θα προκύψουν αφού έχει λήξει η σύμβαση με την τεχνική εταιρεία που είχε αναλάβει αυτό το έργο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευάγγελος Τσώλας, συνοψίζοντας τα πιεστικά προβλήματα του Νοσοκομείου.
Ειδικά για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων που επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο της ΕΝΙΖ κ. Μαντέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους υποψηφίους, ο κ. Τσώλας σημείωσε πως ασκούνται πιέσεις ώστε να αξιοποιηθεί το 10% των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων που είχε κρατηθεί ως αποθεματικό προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες που θα προέκυπταν στην συνέχεια.
«Φοβόμαστε πως αν δε βρεθεί λύση άμεσα, μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο το Νοσοκομείο θα καταρρεύσει!» τόνισε ο κ. Τσώλας.
Για το πρόβλημα των εργαζομένων που ανήκουν στο ΠΕΔΥ και απασχολούνται στο Νοσοκομείο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων ανέφερε πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια απέστειλε κάποιες αποφάσεις για την προσωρινή μετακίνηση κάποιων εκ των εργαζομένων. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως η απόφαση δεν κατοχύρωνε ουσιαστικά τους εργαζόμενους, δεν προέβλεπε συγκεκριμένο διάστημα για την απασχόλησή τους στο Νοσοκομείο και φάνηκε πως ελήφθη με προχειρότητα για να μην προκύψουν προβλήματα, λίγο πριν τις εκλογές.
Υπογραφές κατά της αξιολόγησης
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών μεταξύ των εργαζομένων κατά του μέτρου της αξιολόγησης, καθώς και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή Κ. Κονίδα.
Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος των Εργαζομένων συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προαναγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 14 Μαΐου με αίτημα την ακύρωση του Νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
«Η αξιολόγηση προβλέπει αναγκαστικές ποσοστώσεις και κάποιοι υπάλληλοι θα πρέπει αναγκαστικά να συμπεριληφθούν στο 15% που καθίσταται ανίκανο για εργασία. Είναι όμως δυνατόν στα επείγοντα ή στα εργαστήρια να κριθεί ένα ποσοστό ως ανεπαρκές και να εξυπηρετήσει τον ασθενή; Εμείς συγκεντρώνουμε υπογραφές και θα τις παραδώσουμε στο Διοικητή. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο! Μας οφείλουν άδειες και ρεπό, εργαζόμενοι κλείνουν 16ωρα στο ακτινολογικό και τώρα θα κριθούν σώνει και καλά ανεπαρκείς;» σχολίασε ο κ. Τσώλας συμπληρώνοντας πως για παράδειγμα στη Διεύθυνση Νοσηλευτικής που εργάζονται 118 άτομα, πρέπει να κριθούν ως ανεπαρκείς οι 16.