Κόσμος

Ελεύθερα ταξίδια στο εξωτερικό χορήγησε ο Κάστρο στους Κουβανούς

Μία ακόμα ρωγμή στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούσε το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας στους πολίτες της χώρας σημειώθηκε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν με νόμο του κράτους παραχωρήθηκε το δικαίωμα στους Κουβανούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Μετά από 50 χρόνια περιορισμών οι Κουβανοί έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χάρη σε μια μεταρρύθμιση του νόμου περί μετανάστευσης που υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Την μεταρρύθμιση αυτή περίμεναν με ανυπομονησία οι πολίτες της χώρας, αν και εκφράζονται φόβοι ότι η εφαρμογή της θα είναι περιορισμένη.

Η μεταρρύθμιση ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Ραούλ Κάστρο. Έτσι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, κάθε Κουβανός άνω των 18 ετών μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, αν είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο. Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να βγαίνουν από τη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη σχετική άδεια των γονιών ή των κηδεμόνων τους.

Ο νόμος θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανούς, δηλαδή σχεδόν ένα Κουβανό στους έξι, που ζουν στο, κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ καθώς και τους αθλητές και τους επαγγελματίες που έχουν διαφύγει στη διάρκεια περιοδειών ή αποστολών τους στο εξωτερικό.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *