Ελλάδα

Εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ εστιατόρια και λιανικό εμπόριο

Το γεγονός ότι εστιατόρια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, μένουν εκτός χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού, ωστόσο δε φαίνεται στο προσκήνιο η προοπτική αλλαγών.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη, εν όψει της προκήρυξης του προγράμματος τις προσεχείς ημέρες και εκεί δόθηκαν κατευθύνσεις στις Περιφέρειες για την ενημέρωση που πρέπει να γίνει προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Άλλωστε, τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά και οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στο Υπουργείο, αφορά την προοπτική το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής των επενδυτών να καλυφθεί  μέσω  δανεισμού εγγυητικών επιστολών  από το Ταμείο Εγγυοδοσίας του Υπουργείου.

«Σύντομα θα υπάρξει η διαφήμιση του προγράμματος και θα ενημερωθούν οι επιχειρηματίες για τη δυνατότητα ενίσχυσης τους με μια επιχορήγηση ύψους 40 με 50%. Δεδομένου του προβλήματος με την έλλειψη ρευστότητας εξετάζεται ο δανεισμός από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ώστε οι επενδυτές να μην δυσκολευτούν στο ξεκίνημα»  σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στον -Ε- και συμπλήρωσε πως επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, την μεταποίηση, στο εμπόριο τις υπηρεσίες θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη τις προετοιμασίες για την υποβολή προτάσεων.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της εξαίρεσης των επιχειρήσεων σίτισης και λιανικού εμπορίου από το πρόγραμμα και σχολίασε πως λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μην ενισχυθούν επιχειρήσεις που έχουν ενισχυθεί και κατά το παρελθόν και παράλληλα να δοθεί προσανατολισμός σε επενδύσεις σταθερότερης ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

«Εμείς πιστεύουμε πως στην εστίαση θα έπρεπε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που διαθέτουν παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *