Ελλάδα

Εκσυγχρονισμό στους Δήμους θέλει η Μέρκελ!

Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση φαίνεται τελικά πως έχει αποδώσει «καρπούς», με αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει βάλει τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ψηλά στην «ατζέντα» της. Αυτό διεφάνη νωρίς και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν φάνηκε να γνωρίζει τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, και να του λέει – στη μεταξύ τους συνομιλία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος aftodioikisi.gr- πως γνωρίζει ότι έχει καλή συνεργασία με τον «επιτετραμμένο» της Χανς – Γιοακίμ Φούχτελ και πως προχωράνε τα πράγματα στον τομέα του πολύ ικανοποιητικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και από τις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είμαστε η τρόικα που θα κάνει την έκθεση, αλλά μπορούμε να δώσουμε ώθηση στα διμερή θέματα και προγράμματα, όπως αυτό του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γίνεται από την Task Force. Με τον κ. Φούχτελ θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, τα προγράμματα που προωθούμε πηγαίνουν καλά», σημείωσε για να προσθέσει: με τον τρόπο αυτό, της προώθησης δηλαδή των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ελληνογερμανική συνεργασία.

Κατά τ’ άλλα, όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, προσέθεσε πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ. «Συζητήσαμε τα κοινά βήματα μεταξύ μας. Πολλά έχουν γίνει, πολλά μένουν να επιτευχθούν… Πρέπει να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη στην Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είπε, θα περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να πω ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ… Τόνισα στην κυρία Μέρκελ ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ». «Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και να πάρουν σύντομα τέλος οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού», είπε και προσέθεσε: «Εκείνοι που πόνταραν σε κατάρρευση θα χάσουν το στοίχημα».

«Εχθρός μας είναι η ύφεση, ζητούμε το δικαίωμα, μετά από όλες τις θυσίες, να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση… Δε ζητάμε χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *