Κόσμος

Εκρηξη βίας στη Βόρεια Ιρλανδία

Τουλάχιστον 29 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια διαμάχη που συνεχίζεται για τους δεσμούς της επαρχίας με τη Βρετανία.

Περίπου 1.000 οπαδοί της προσάρτησης στη Βρετανία διαδήλωσαν ειρηνικά στην αρχή έως ότου συνάντησαν μια ομάδα ιρλανδών εθνικιστών στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις.

Η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει τη βία με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και κροτίδες και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες όταν το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο υπάρχει τώρα μια πιο ισχυρή παράταξη των καθολικών, ψήφισε να αναρτάται η βρετανική σημαία μόνο ορισμένες ημέρες. Προηγουμένως η σημαία αναρτάτο κάθε μέρα.

Οι προτεστάντες θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίθεση εναντίον των δεσμών της περιοχής με τη Βρετανία. Πολλοί καθολικοί θα προτιμούσαν να αφήσουν τη Βρετανία και να ενωθούν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Περίπου 70 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις την Παρασκευή, δήλωσε η αστυνομία.

Σύνοδος κορυφής προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση σχεδιάζεται για την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, τον αναπληρωτή Μάρτιν ΜακΓκίνες από το Σιν Φέιν, το κυριότερο καθολικό κόμμα, την υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας της Βρετανίας Τερέζα Βίλιερς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ίμον Γκίλμορ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *