Ζάκυνθος

Διακοπές υδροδότησης σε πολίτες που οφείλουν στη ΔΕΥΑΖ

Σε διακοπές σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης, σε σπίτια και επιχειρήσεις με οφειλές προς τη ΔΕΥΑΖ, προχώρησαν τα προηγούμενα 24ωρα τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης και η διαδικασία αυτή αναμένεται να εντατικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Τις τελευταίες ημέρες, τα συνεργεία προχώρησαν σε περίπου 45 διακοπές και έπεται συνέχεια από σήμερα Δευτέρα, οπότε και πολλοί εργαζόμενοι της Επιχείρησης επιστρέφουν από την άδεια των Χριστουγέννων.

Οι πρώτες ημέρες του 2013 συνοδεύτηκαν με την λήψη δραστικών μέτρων από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των οφειλών, που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτη Αβράμη, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον -Ε-, οι οφειλές ξεκινούν από τα ποσά των 1.500 Ευρώ και μπορεί να αγγίζουν κατά περίπτωση και τις 30.000 Ευρώ! Αυτό δε που επεσήμανε ο ίδιος, είναι πως η πλειοψηφία των χρηστών της αποχέτευσης που οφείλουν είναι επιχειρήσεις και όχι νοικοκυριά.

Μιλώντας στον  -Ε-, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ διευκρίνισε ακόμη πως η διακοπή της σύνδεσης γίνεται σε εκείνες τις περιπτώσεις των οφειλετών που δεν υπάγονται σε ευπαθείς ομάδες όπως μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, αλλά σε περιπτώσεις που σκόπιμα δεν καταβάλουν για χρόνια αντίτιμο για την παροχή νερού.

«Πλέον, τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και οι Πρόεδροι διάφορων φορέων βρίσκονται υπό στενό έλεγχο σε ότι αφορά τη διαχείριση των εξόδων αλλά και των εσόδων. Με τα νέα δεδομένα και τα έσοδα υπόκεινται σε έλεγχο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο με ποινές πολύ αυστηρές σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα» σχολίασε αρχικά ο κ. Αβράμης, συμπληρώνοντας πως από τον έλεγχο που έχει γίνει από τη ΔΕΥΑΖ στους χρήστες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν οφειλές οι οποίες ξεκινούν εδώ και αρκετά χρόνια, από την περίοδο που υπεύθυνοι ήταν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.

Ο κ. Αβράμης ανέφερε πως έχει προηγηθεί αλληλογραφία και ειδοποιήσεις προς τους ασυνεπείς δημότες, οι οποίοι όμως σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ανταποκριθεί.

«Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να προχωρήσουμε σε διακοπές. Μέσα στο Δεκέμβρη έγιναν επαφές με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις υπήρχε όντως αντικειμενικό πρόβλημα πληρωμής ή απλώς αδιαφορία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε όσους ήδη βρίσκονται σε μια άσχημη κατάσταση. Μιλάμε για 944 περιπτώσεις οφειλών, από τις οποίες εξαιρέθηκαν σε πρώτη φάση 230 περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή οικονομικά. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις προχωράμε σε διακοπές γιατί δε θέλουμε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τους συνεπείς συμπολίτες μας» δήλωσε ο κ. Αβράμης και συμπλήρωσε πως αρκετοί από τους 45 συμπολίτες μας στους οποίους έγιναν διακοπές, προχώρησαν σε διακανονισμό ή αποπληρωμή των οφειλών τους.

«Θέλω να γίνει κατανοητό πως δεν αγγίζουμε τις ευπαθείς ομάδες, αλλά θέλουμε να δώσουμε τέλος στις νοοτροπίες που λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων. Για να μιλήσω απλά, σε ένα χωριό με 600 συνδέσεις, υπάρχουν 15 πολίτες που αδιαφορούσαν πλήρως για τις υποχρεώσεις τους!» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως παραπάνω από 80% των οφειλών αφορούν επιχειρήσεις και όχι σπίτια.

«Το σύνολο των οφειλών ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς δεν έχουμε ιστορικό από τους Καποδιστριακούς Δήμους για να δούμε τα χρήματα που οφείλονται και γνωρίζουμε την εικόνα που υπάρχει από την 1η Γενάρη του 2010 όποτε και αναλάβαμε τις αρμοδιότητες για την ύδρευση και την αποχέτευση. Υπάρχουν κάποιοι που όφειλαν από το παρελθόν και συνεχίζουν να οφείλουν και σήμερα» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *