Ελλάδα

Δήμαρχος για τα ορεινά: Επένδυση 1 δισ. ευρώ με μελέτες που απαιτούν 14 μήνες!

Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου μετά τη συνάντηση

Της Αγγελικής Ξενόφου

Με συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με εκπροσώπους της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ για την αγοραπωλησία και επένδυση των ορεινών.

Σε γενικές γραμμές ο Δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δυνατότητες της εταιρείας να υλοποιήσει την επένδυση για την οποία είπε ότι θα χρειαστούν 14 μήνες για τις μελέτες και ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρήματα.

Η συνάντηση

«Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που έκανα στην Αθήνα με την εταιρεία και έβγαλα πολύ σοβαρά συμπεράσματα. Γνώριζαν τις θέσεις μου ότι δηλαδή ότι είμαι υπέρ της επένδυσης αλλά όχι της αποικιοποίησης της περιοχής. Μου έδωσαν σφαιρική εικόνα και με διαβεβαίωσαν ότι δεν θα οικειοποιηθούν καμία καλλιεργήσιμη έκταση. Δεν με ρώτησαν αν ο Δήμος διεκδικεί περιουσία γιατί μέχρι τώρα κανένας Δήμαρχος δεν τους είχε πει ότι έχει δική του περιουσία ο Δήμος. Μάλιστα πρώην Δήμαρχος τους έδωσε και πλακέτα….» ανέφερε αρχικά ο κ. Αρετάκης που στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για το πλάνο της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ.

«Μου έδειξαν ένα πολύ αρχικό πλάνο αλλά έχουν επιδίωξη να κάνουν τμηματικά επενδύσεις και μάλιστα διαφορετικών προορισμών. Έχουν επισημάνει τις περιοχές που θέλουν να κάνουν παρεμβάσεις. Σε 14 μήνες θα κάνουν το πλάνο τους. Ο Εμίρης ήλθε το περασμένο καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, είδε την περιοχή και εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσει. Για το Ναυάγιο είπαν ότι δεν τους αφορά. Στηρίζονται στο ότι γειτνιάζουν με το Ναυάγιο» είπε ο κ. Αρετάκης που στη συνέχεια κατέθεσε τις εκτιμήσεις του.

Η περιουσία του Δήμου

«Εγώ διαπίστωσα πως η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει το σύνολο των έργων για τα οποία χρειάζεται ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν με έπεισαν ότι έχουν αξιοπιστία να κατασκευάσουν το έργο. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να κάνουν αυτά που λένε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να τα πάρουν και μετά να μείνει η ιδιοκτησία χωρίς να ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθεί. Αυτά θα τα αναλύσω στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να διεκδικήσω ότι ανήκει στο Δήμο.

Είμαι σε επαφή με τον κ. Τουρκάκη για να δούμε πως θα τεκμηριώσουμε την περιουσία του Δήμου και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Αν πειστούμε πως η εταιρεία θα κάνει αυτά που λέει δεν πρέπει να αρνηθούμε, αλλά να γίνουμε αρωγοί. Δηλαδή να μην επηρεάσει το περιβάλλον, να κάνει τουριστικές επενδύσεις, να μην αλλάξει το καθεστώς του Ναυαγίου κλπ.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην θιγούν οι περιουσίες, τα δικαιώματα του Δήμου και της εκκλησίας. Τα χωριά να έχουν την αυτοτέλειά τους και να μην αποκλειστούν από τις παραλίες. Η εταιρεία πρέπει να παραδώσει εχέγγυα ότι θα παραδώσει το έργο» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Ερωτηθείς ο κ. Αρετάκης για τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε είπε ότι ήταν η Πρόεδρος και η νομική σύμβουλος της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 14 στο κέντρο της Αθήνας. Για τα σχέδια που του έδειξαν είπε ότι τα είδε κατ’ εξαίρεση επειδή είναι μηχανικός και μάλιστα αυτό ήταν ένα πρόχειρο σκαρίφημα.

Για το μέγεθος της έκτασης που αγοράστηκε ο Δήμαρχος είπε ότι κατά τη γνώμη του κανένας δεν είχε 15 χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά γιατί αν ήταν έτσι δεν θα φτιάχνονταν οι δρόμοι και οι πλατείες. Επίσης αν ο ιδιοκτήτης είχε τίτλους θα τους έδειχνε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Χάρος δεν έβλεπε ότι στα χωράφια του πήγαιναν ζώα και έτσι καταπατούσαν την περιουσία του τα προηγούμενα χρόνια.

Οι σχέσεις με την εκκλησία

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως δεν θα τα βάλει κόντρα με την εκκλησία γιατί δεν είναι μόνο να πηγαίνουν στην περιφορά του Αγίου και να κάνουν το σταυρό τους. Εξέφρασε την αντίρρησή του με το ενδεχόμενο να γίνει τέμενος στο χώρο που αγόρασε ο Εμίρης και να έλθουν εδώ μουσουλμάνοι να γεννάνε παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *