Ελλάδα

Γκερέκου: Να ενταχθεί και το Ιόνιο στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Την διεύρυνση της χωρικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι το ανασυσταθέν Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου διατηρεί την ευθύνη χάραξης, εκπόνησης και εξειδίκευσης πολιτικών μόνο στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της χωρικής αρμοδιότητάς του εξακολουθούν να βρίσκονται νησιά στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου Πελάγους όπως οι Σποράδες, η Σκύρος, η Θάσος, η Σαμοθράκη και τα νησιά του Σαρωνικού. Ο περιορισμός αυτός, όπως και η μη υπαγωγή των Ιόνιων Νησιών και της Κρήτης, δεν επιτρέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών με εθνική διάσταση.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου 
ΘΕΜΑ: «Διεύρυνση χωρικής αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας» 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανασυγκροτήθηκε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 94/2012 (ΦΕΚ Α’ 149) από τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπως αυτό είχε συσταθεί με το ΠΔ 205/2007 (ΦΕΚ Α’ 231), μεταξύ αυτών και από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην οποία υπάγονταν όλες οι υπηρεσίες, τα όργανα και το προσωπικό που ανήκαν στο παλαιότερο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Ως εκ τούτου, το ανασυσταθέν Υπουργείο έχει την ευθύνη χάραξης, εκπόνησης και εξειδίκευσης πολιτικών μόνο στις νησιωτικές περιοχές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ιδρυθέντος με το ΠΔ 1/1986 (ΦΕΚ Α’ 1) Υπουργείου Αιγαίου, δηλαδή τους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Εκτός της χωρικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εξακολουθούν, δηλαδή, να βρίσκονται νησιά στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους όπως οι Σποράδες, η Σκύρος, η Θάσος, η Σαμοθράκη καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα). 

Ο περιορισμός αυτός όπως και η μη υπαγωγή των Ιόνιων Νησιών και της Κρήτης δεν επιτρέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών με εθνική διάσταση. Η ανάγκη ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής προϋποθέτει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και τη μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας. 

Σε μια χώρα με περίπου έξι χιλιάδες νησιά η διατήρηση του ισχύοντος γεωγραφικού διαχωρισμού – με ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων – ακυρώνει εξ αρχής κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών μας. Άλλωστε η ιδιαιτερότητα του «νησιωτικού χαρακτήρα», βάσει της οποίας οι νησιωτικές περιοχές πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, αναγνωρίζεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
* Προτίθεται να αναλάβει τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της χωρικής αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας, με την τροποποίηση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 
Αγγελική Γκερέκου 
Βασίλειος Κεγκέρογλου 
Θεόδωρος Σολδάτος 
Γεώργιος Κασαπίδης 
Μάρκος Μπόλαρης 
Νικόλαος Νικολόπουλος 
Μιχαήλ Κασσής 
Θεόδωρος Παραστατίδης 
Δημήτριος Ανδρουλάκης 
Μαρία Ρεπούση 
Ιωάννης Πανούσης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *