Σήμερα το πρωί και οπωσδήποτε πριν ανοίξουν οι αγορές, θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, σύμφωνα με την οποία θα τονίζεται ότι οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών ολοκληρώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σίγουρα σημεία της διαπραγμάτευσης που είχαν «κλειδώσει» ήταν τα εξής:
– Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που είχε ψηφιστεί για το 2014.
– Δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις των αποστράτων, ούτε θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία ενστόλων.
Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο του 2014 θα αρχίσει να εισπράττεται και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο.
Στο Eurogroup θα τεθεί, πιθανότατα, εκ νέου και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Τα βασικά σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου που θα παρουσιάσει και στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, θα δημοσιοποιήσει αύριο το υπουργείο Οικονομικών, που θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη, καταρτίζοντάς το «σαν να είχαμε καταλήξει σε συμφωνία» όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.
Τι έγινε στη συνάντηση του Σαββάτου
Η χθεσινή, μαραθώνια (διήρκεσε περίπου εννέα ώρες) συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την ομάδα Τόμσεν χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, από «πολύ σημαντική πρόοδο».Σύμφωνα με πηγές τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη συνάντηση του Σαββάτου «έκλεισε» το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.Παρόντες, κατά διαστήματα, στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης -στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά»-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.