Ελλάδα

“Αποχωρούν” οι Δήμοι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Με τη δημιουργία ενιαίου λογαριασμού δημοτικών τελών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ακίνητης περιουσίας και νεκροταφείου βλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών την σταδιακή απαγκίστρωση των ΟΤΑ από τους λογαριασμούς τη ΔΕΗ που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα είσπραξης  από τους καταναλωτές, λόγω των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, όπως ΕΡΤ και Δήμοι. Αυτός ο λογαριασμός θα αποστέλεται απευθείας από τους Δήμους στους δημότες και η μη εξόφλησή τους θα αντιμετωπίζεται από τις κατά τόπους εφορίες.

Αμεσα προβλέπεται η κατάργηση από τα τιμολόγια της ΔΕΗ των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ, που αντιστοιχούν στο 30% των λογαριασμών, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, όπως είναι η ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δανεισμός της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ με το ποσό των 433 εκατ. ευρώ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται ωστόσο αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Παράλληλα, στο «πακέτο» των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγορά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, συμπεριλαμβάνονται η μείωση των εγγυημένων τιμών για την αγορά της «πράσινης» ενέργειας, όχι μόνο για τις νέες μονάδες, αλλά και για τις υφιστάμενες, καθώς και μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ συγκαταλέγεται και η εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *