Ζάκυνθος

Απαισιόδοξα μηνύματα για τη νέα σεζόν στην εκδήλωση των ξενοδόχων (photos)

Με συμμετοχή πολλών ξενοδόχων αλλά σε διόλου καλό κλίμα έγινε η εκδήλωση του κλάδου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΛΑΤΙΝΟ στην πόλη.

Επρόκειτο για την ετήσια εκδήλωση που γίνεται στην αρχή του έτους για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και εκεί πάντα δίνονται οι πληροφορίες για την πορεία του τουρισμού.

Από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων διεφάνη ότι το 2019 δεν θα είναι όπως η προηγούμενη χρονιά, καθώς, από τη μία η υπερφορολόγηση και από την άλλη οι βαριά φορολογία, δημιουργείται ένα μείγμα  μη ευνοϊκό για τον κλάδο του τουρισμού.

Για την εικόνα που θα ακολουθούσε μας προϊδέασε ο οικοδεσπότης που εκτελούσε και χρέη συντονιστή.  Ο ξενοδόχος Γιώργος Μάργαρης μετά τον χαιρετισμό και τις ευχές αναφέρθηκε  στα μέχρι τώρα δεδομένα και είπε πως τα πρώτα σημάδια ήλθαν από την διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου. «Το 2018 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε συνέχεια του 2017 που ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Τα πρώτα σημάδια τα έχουμε από τη World Travel Market. Έτσι  το 2018 ξεκίνησαν να φτιάχνονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες γιατί υπήρχε ζήτηση. Τα περισσότερα καταλύματα ήταν πολυτελείας, πολλές μονάδες αναβαθμίζονται, έχουμε καλύτερο τουριστικό προϊόν και θέσεις εργασίας» ανέφερε αρχικά ο κ. Μάργαρης που στη συνέχεια έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι το 2018 έκανε πρεμιέρα το τέλος διανυκτέρευσης μετά την αύξηση του ΦΠΑ και τα επιτόκια των τραπεζών έφτασαν στα ύψη.

Ο κ. Μάργαρης έκανε ακόμα αναφορά στο χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών, στο αποχετευτικό, στο νοσοκομείο, στους δρόμους, στο λιμάνι, στο χάος του κυκλοφοριακού και στο κερασάκι της τούρτας που ήταν ο … σεισμός. «Τελικά δεν ξέρω αν η χρονιά είχε θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Αύξηση επισκεπτών τέλος γιατί η καμπύλη έφτασε στην κορυφή. Όμως εμείς δεν ανησυχούμε…» κατέληξε ο κ. Μάργαρης.

 

navigate_before
navigate_next

 

Οι Πρόεδροι των ξενοδόχων

Το σκυτάλη των ομιλιών πήραν αμέσως μετά οι εκπρόσωποι από τους Συλλόγους των ξενοδόχων. Πρώτη η κ. Βίκυ Βίτσου Πρόεδρος από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ζακυνθίων παρουσίασε ορισμένα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων και είπε ότι το 2018 ήταν μία καλή χρονιά αλλά λόγω της υπερφορολόγησης το ταμείο είναι μείον. «Κανονικά έπρεπε να δούμε κέρδη αλλά η κατάσταση είναι τραγική και δεν αντέχουμε άλλο. Κάνω έκκληση σε όποιον ακούει να κάνει κάτι» είπε η κ. Βίτσου απευθυνόμενη στους πολιτικούς.

Μετά μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θεόδωρος Κολπονδίνος ο οποίος ευχήθηκε το 2019 να είναι χρονιά αλλαγών για τη χώρα μας για να έχουν μέλλον οι επιχειρήσεις. «Η αύξηση των αφίξεων είναι αποτέλεσμα των ακατάπαυστων δράσεων του κλάδου μας. Όλοι εμείς παρεμβαίνουμε δυναμικά. Η αύξηση οφείλεται σε εμάς.  Παρά το γαϊτανάκι της υπερφορολόγησης διατηρήσαμε τις τιμές χαμηλές και τις υπηρεσίες μας σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε αντιμέτωποι με παθογένειες ετών και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» είπε ο κ. Κολπονδίνος και για τα ειδικότερα θέματα του νησιού ανέφερε: «’Εχουμε δύο βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Η ανακύκλωση –διαχείριση των απορριμμάτων και  τα υγρά απόβλητα με τον βιολογικό που υπολειτουργεί».   Για το γνωστό θέματα με τα λύματα στον Πλάνο ο κ. Κολπονδίνος αναρωτήθηκε αν υπάρχουν πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες για το χωριό του και σημείωσε ότι η μη ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών δεν οφείλεται στον Πλάνο αλλά σε κακούς χειρισμούς. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και δεν διασφαλίζεται ο τουρισμός ενώ  εκτίμησε πως τα οφέλη από την εξόρυξη θα είναι λίγα μπροστά στις συνέπειες ενός ατυχήματος. Επίσης ζήτησε να γίνει μία και ενιαία Ένωση Ξενοδόχων καθώς τώρα υπάρχουν 4 Σύλλογοι.

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης παρουσίασε την εικόνα της δικής του περιοχής και έδειξε φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται σκουπίδια και λύματα. «Εγώ σήμερα έχω αναλάβει το ρόλο του κακού. Τα προηγούμενα χρόνια δεν έφταναν τα λόγια μας εκεί που έπρεπε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εκεί που φτάσαμε το 2018. Το νησί έχει ανάγκη από υποδομές και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες της. Χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός» είπε ο κ. Ποταμίτης και έδειξε τις εικόνες στις Αλυκές και γύρω από  το δικό του ξενοδοχείο σημειώνοντας ότι χρειάζονται υποβρύχιο για να μετακινηθούν οι τουρίστες όταν βρέχει.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη είπε ότι το 2019 θα είναι έτος αποφάσεων κι επιλογών και περιέγραψε τη συγκυρία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται οι ξενοδόχοι του νησιού μας. «Γίνεται αγώνας για να κρατήσουμε όρθια τα ξενοδοχεία μας. Το σύνολο του εισοδήματος στο νησί προέρχεται από τον τουρισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Είμαστε πάνω από 15.000 επιχειρηματίες. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη χρονιά με αρνητικούς ρυθμούς κρατήσεων. Το BREXIT θα μας επηρεάσει. Οι γειτονικές αγορές όπως στην Τουρκία, κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι γιατί οι επιτυχίες δεν έρχονται με τον αυτόματο πιλότο. Ζητάμε απαντήσεις για εκκρεμότητες χρόνων και επιδιώκουμε ελάφρυνση των βαρών. Είναι παράλογο να τρέχουμε σε τουριστικές εκθέσεις για να διαφημίσουμε το προϊόν μας και όταν έρχονται εδώ οι τουρίστες να βλέπουν τις ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή που κινούμεθα με τις οπτικές ίνες, εδώ πηγαίνουμε με το κάρο»  είπε η κ. Τετράδη και μετά μίλησε ως εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

«Στο ΞΕΕ αναδεικνύουμε την ανάγκη η επόμενη ημέρα να είναι στο επίκεντρο. Οι ξενοδόχοι έχουν στοχοποιηθεί από ένα ταξικό λαϊκισμό που είναι άδικος γιατί δεν βλέπουν τι προσφέρουμε. Η Ζάκυνθος θέλει επανεκκίνηση και ζητάμε ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οι αρχές

Μετά από τους Προέδρους των Συλλόγων ξενοδόχων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τοπικών αρχών ενώ προηγήθηκε το γραπτό χαιρετιστήριο μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και ξεκίνησε την ομιλία του με τον πρόσφατο απολογισμό του έργου του, ενώ απαντώντας στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών είπε ότι ακόμα περιμένει από την κυβέρνηση να στείλει τους συμβασιούχους της καθαριότητας με τις δίμηνες συμβάσεις. Ο Δήμαρχος μετέφερε στους ξενοδόχους τις τοποθετήσεις των Κινέζων που θεωρούν τη Ζάκυνθο το ωραιότερο νησί του κόσμου και είπε ότι από το 2014 και μετά είχαμε αύξηση 40% στις αφίξεις των τουριστών.

«Συνέταξα το στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά τη λύση των προβλημάτων  μέσα σε μία πενταετία, αλλά και ο Χριστός να ήμουν δεν θα μπορούσα να ανοίξω το συρτάρι του Στουρνάρα» είπε για την έλλειψη χρημάτων. Για τα έργα ο κ. Κολοκοτσάς  είπε ότι δημοπρατεί το εργοστάσιο για τα απορρίμματα, ότι λύθηκε το πρόβλημα του νερού, ότι παραλαμβάνει το έργο του θεάτρου και ότι χρηματοδοτήθηκε το γήπεδο στο Φιολήτι.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης μίλησε σαν εκπρόσωπος του Βουλευτή Σταύρου Κοντονή που απουσίαζε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους των ξενοδόχων.

Ο κ. Κασσιμάτης χαρακτήρισε το 2018 χρονιά – ορόσημο που η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια για να μπορεί η χώρα να σχεδιάζει μόνη της και είπε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό πανελλαδικά ήταν 16 δις € από 33 εκ. επισκέπτες.  «Θέλουμε ένα νέο μοντέλο με στροφή στο ποιοτικό  τουριστικό προϊόν, έγιναν μεγάλες επενδύσεις και προχωρήσαμε στην αύξηση του μισθού των ξενοδοχοϋπαλλήλων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσιμάτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος είπε ότι ο τουρισμός χρειάζεται σωστή διαχείριση και ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για την πιο τραγική στιγμή. Έφερε το παράδειγμα με τη διαρροή των λυμάτων πέρυσι και είπε ότι μετά την πρώτη εκβολή στο ποτάμι δεν ξεναέγινε κάτι.

«Τις βάνες των τουριστών που έρχονται τις κρατάνε οι  εταιρείες κι αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε μία ελεγχόμενη κρίση τότε θα έχουμε χάσει το παιχνίδι

Στο τέλος ζήτησε το λόγο ο Διευθυντής του ΙΕΚ Κ. Καποδίστριας που ζήτησε να γίνει Σχολή Μαγειρικής στη Ζάκυνθο.

 

Η βράβευση

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση στην οικογένεια Μιλώναου για την προσφορά της στον πολιτισμό και ειδικότερα στον ζωγράφο Αντώνη Μιλάνο.  Παραδόθηκε τιμητική πλακέτα στην κ. Σταματία Μιλάνου Γασπαράτου που ευχαρίστησε θερμά.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας από το Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *