Ολοκληρώθηκαν πλήρως οι πρώτες άμεσες παρεμβάσεις στο προμαχώνα Minotto που θυμίζουμε πως ήταν σωτήριες, καθώς αν δεν είχαν προηγηθεί του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου το συγκεκριμένο τμήμα του Κάστρου της Μπόχαλης θα είχε καταρρεύσει.
Σε εκκρεμότητα όμως βρίσκεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την Β΄ φάση των υποστηρικτικών εργασιών στον προμαχώνα Minotto και των 180.000 Ευρώ που εξαγγέλθηκαν μετά τους σεισμούς για παρεμβάσεις στο Κάστρο από τον Βουλευτή κ. Κοντονή.

Θυμίζουμε πως οι ανάγκες άμεσων παρεμβάσεων έχουν καταδειχθεί από τον χειμώνα του 2016, όταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί, δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις και αστάθειες στο Κάστρο και μετά από κάποιους μήνες αναμονής ακολούθησε το έργο αποκατάστασης και στήριξης μέρους των πρανών που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.
Τα έργα έγιναν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθούν με την υλοποίηση και της Β΄ φάσης της μελέτης που ήδη υπάρχει , αφού εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και γίνουν οι αναθέσεις και πάλι με πρόνοια του Υπουργείου.
Θυμίζουμε πως στις πρώτες αναγγελίες που είχαν γίνει λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό τον περασμένο Οκτώβρη, ο Βουλευτής Ζακύνθου είχε αναφερθεί και σε μια χρηματοδότηση της τάξης των 180.000 Ευρώ και μάλιστα έκτακτη για άμεσες παρεμβάσεις στο Κάστρο της Μπόχαλης,.
Πέρα όμως από τις άμεσες παρεμβάσεις, χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη πιο πιεστική η ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου με ένα ολοκληρωμένο έργο στήριξης των πρανών, που έχουν αποδυναμωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, ακόμη ένα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό για την περιοχή.
Στα “συρτάρια” η μελέτη Λέκκα που ουδέποτε εφαρμόστηκε
Η μελέτη που είχε εκπονήσει κατά το παρελθόν ο Καθηγητής Ευ. Λέκκας και να θυμίσουμε πως δεν εξασφάλισε τελικά την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, έμεινε στα συρτάρια , ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε παρά τις εξαγγελίες του Δήμου και αποτέλεσμα είναι το σημαντικό αυτό Μνημείο να παραμένει «έκθετο» στη φθορά του χρόνου, στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και στα φυσικά φαινόμενα.