Ελλάδα

Αναβολή στην συζήτηση για την απόδοση φόρου 5% από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Το σημαντικότερο ίσως από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν αυτό που αφορούσε την λήψη απόφασης για τον τρόπο κατανομής του Περιφερειακού Φόρου 5% από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ωστόσο δεν συζητήθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που ζητούσε η συζήτηση να γίνει σε κανονική συνεδρίαση και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης τόνισαν πως το θέμα είναι μεγάλης σημασίας και άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης που αφορούσε διαδικαστικά ζητήματα.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Θοδωρή Γουλή, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό, αφού έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και ζήτησε την αναβολή του.

Ο Περιφερειάρχης πάντως φάνηκε να έχει διαφορετική άποψη, απαντώντας πως το ζήτημα είναι μάλλον τυπικό, αφού ανεξάρτητα με την απόφαση που θα πάρει το Σώμα, η απόδοση του συγκεκριμένου ποσοστού συμπεριλαμβάνεται σε Νόμο και η αναβολή δε θα εξυπηρετούσε τίποτα.

Σχολίασε δε πως ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις από τα περιφερειακά συμβούλια της Δυτικής Ελλάδος και της Ηπείρου, προκειμένου να ακολουθήσει άμεσα η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τελικά το θέμα αναβλήθηκε για να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Διονύση Μυλωνά, για ακόμη μια φορά επισημάνθηκε το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και όχι της Πάτρας ή του Κατακόλου.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για το θέμα, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού, αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα έσοδα θα πρέπει να διατεθούν σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος, σε παρεμβάσεις στις παράκτιες περιοχές κ.α.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *