Ελλάδα

Αμεσα στην ανακύκλωση με κόστος 1.750.000 ευρώ.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο ΥΠΕΚΑ εξέφρασε μιλώντας στον -Ε- ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Παύλος Κολοκοτσάς, που έκανε λόγο για πλήρη αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσε η δημοτική αρχή τόσο για την άμεση όσο και για την μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος, έγινε αποδεκτή η πρόταση για την λειτουργία στα πρότυπα αυτής που λειτουργεί ήδη στην Καλαμάτα, ενώ για το φλέγον θέμα της χωροθέτησης, τονίστηκε πως θα γίνει αποδεκτή όποια θέση πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.
Ο κ. Κολοκοτσάς σχολίασε πως αποκλείστηκε κάθε συζήτηση για το Λίβα, από την στιγμή που εκφράστηκε η έντονη διαφωνία της δημοτικής αρχής σε μια τέτοια πρόταση που θα είναι και οικονομικά ασύμφορη και πως αυτό που ζητήθηκε πιεστικά προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων για έργα άμεσης προτεραιότητας στο νησί.
Καταρχήν απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 250.000 Ευρώ για την σύναψη ολιγόμηνης σύμβασης για την μίσθωση μηχανημάτων που θα κάνουν ολοκληρωμένη επεξεργασία των  απορριμμάτων και το ποσό των 1,5 εκ ευρώ που απαιτείται για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας που λειτουργεί στην Καλαμάτα.
Ο κ. Κολοκοτσάς εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα διατυπωθούν ρεαλιστικά και πειστικά επιχειρήματα προς την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη χρηματοδότηση της φορητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων συζητά η ΠΙΝ

Την ανάγκη χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν στο νησί μας  ώστε να βρεθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύει ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης διαπίστωσε μια  …πρόθεση του Υπουργείου να «απεμπολήσει» την ευθύνη της χρηματοδότησης των έργων που πρέπει άμεσα να γίνουν και επεσήμανε πως τα κονδύλια θα μπορούσαν να εξευρεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ, αλλά όχι εις βάρος άλλων έργων που έχει ανάγκη η Περιφέρεια και το νησί της Ζακύνθου και έχουν ήδη ενταχθεί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαλιατσάτος σχολίασε πως θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της χωροθέτησης του οικοπέδου όπου θα λειτουργήσει η φορητή μονάδα επεξεργασίας ενώ επεσήμανε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να μην χρονοτριβούν με την έγκριση των αδειοδοτήσεων.
«Το Υπουργείο άκουσε την πρόταση για την λύση της κινητής μονάδας και συναινεί, αλλά στο σημείο που κάνει λίγο ότι δεν… καταλαβαίνει είναι η χρηματοδότηση. Το ΥΠΕΚΑ, θέλει να διαφοροποιηθεί λέγοντας πως έχει διαθέσει χρήματα για την ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία θα ακολουθήσει και υπονοεί πως για το μεσοδιάστημα θα πρέπει να βρεθούν χρήματα είτε από τον ΦοΔΣΑ είτε από τους τοπικούς παράγοντες» ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος συμπληρώνοντας πως και για την λύση που προτάθηκε από το Δήμο, υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, όπως για παράδειγμα ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας, ο εξοπλισμός της οποίας αρχικά θα νοικιαστεί και στην συνέχεια θα γίνει προμήθεια.  
Εκτός από το οικόπεδο της ΕΡΑ, κατατέθηκαν προτάσεις για χωροθέτηση της μονάδας σε νταμάρι του Δήμου,  αλλά και στο οικόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο για το οποίο υπήρξαν προβλήματα αδειοδότησης από την ΥΠΑ, ενώ ο Περιφερειάρχης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *