Ζάκυνθος

Ένσταση Ρακιντζή κατά απόφασης του Δημάρχου για το Τμήμα Αλλοδαπών

Αναφορά και στη Ζάκυνθο, γίνεται στην ετήσια έκθεση που συντάσσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής για την αποτίμηση του έργου της Υπηρεσίας τη  χρονιά που πέρασε και η αναφορά έχει να κάνει πιο συγκεκριμένα με την πολυσυζητημένη ιστορία της λειτουργίας του Τμήματος Αλλοδαπών στον πρώην Δήμο Αρκαδίων.

Ειδικότερα, στο απόσπασμα της έκθεσης, όπου γίνεται λόγος για τις ενστάσεις της Επιθεώρησης κατά πειθαρχικών αποφάσεων στη Δημόσια Διοίκηση, γίνεται αναφορά στην απόφαση του Δημάρχου Στέλιου Μποζίκη για την επιβολή ποινής στον υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του Τμήματος Αλλοδαπών στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Αρκαδίων.

Θυμίζουμε πως η απόφαση που ελήφθη από το Δήμαρχο, αφορούσε την ποινή της στέρησης αποδοχών για ένα μήνα και ο κ. Μποζίκης δήλωσε κατά το παρελθόν, πως η συγκεκριμένη ήταν η ποινή που προβλεπόταν με βάση το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η άποψη του Επιθεωρητή Δημόσιας διοίκησης, ήταν μάλλον διαφορετική αφού υπέβαλε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης που αφορούσε την ποινή της στέρησης αποδοχών για το παράπτωμα της αμέλειας και μη έγκαιρης εκτέλεσης καθήκοντος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην σελ. 51 του πορίσματος:

«Ένσταση κατά απόφασης του ∆ηµάρχου µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης των αποδοχών ενός (1) µηνός για το πειθαρχικό παράπτωµα της αµέλειας και της µη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος σε υπάλληλο του ∆ήµου. Σύµφωνα µε τη διενεργηθείσα Ε∆Ε ο εγκαλούµενος υπάλληλος είχε ορισθεί από το 2006 µέχρι και 31-12-2010 υπεύθυνος του Γραφείου Αλλοδαπών. Παράλληλα του είχαν ανατεθεί καθήκοντα του Προϊσταµένου στο ΚΕΠ ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνος του Γραφείου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου (τήρηση πρακτικών κ.λπ.), του γραφείου τέλεσης πολιτικών γάµων, της γραµµατειακής υποστήριξης των τοπικών Συµβουλίων του ∆ήµου και ήταν ανταποκριτής ΟΓΑ. Από το αποδεικτικό υλικό της Ε∆Ε (καταθέσεις, πληροφορίες κ.λπ.) διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούµενος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του αµελούσε και καθυστερούσε τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών παραµονής αλλοδαπών. Χωρίς να προβαίνει στον απαιτούµενο έλεγχο, χορηγούσε βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς, ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούµενα δικαιολογητικά.
Αµελούσε την αποστολή των σχετικών φακέλων στην αρµόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (υπάρχουν περιπτώσεις καθυστέρησης 2-3 ετών) και σε πολλές περιπτώσεις όταν διαβίβαζε τους φακέλους, δεν είχε ελέγξει αν λείπουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (παράβολα, εκκαθαριστικά κ.λπ.) τα οποία συµπλήρωνε εκ των υστέρων. Στις περιπτώσεις απορριπτικής απόφασης από την Περιφέρεια, δεν φρόντιζε να επιστραφεί από τους αλλοδαπούς η βεβαίωση που κατείχαν και έτσι εµφανίζονταν να κατέχουν βεβαίωση ότι βρίσκονται νόµιµα στην Ελλάδα, τη στιγµή που η αίτησή τους είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια. Εκτός των άλλων κατά τον απαιτούµενο έλεγχο διαπιστώθηκε η περίπτωση υπηκόου της Κίνας, η οποία βρέθηκε να είναι κάτοχος βεβαίωσης ότι έχει καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά για έκδοση άδειας παραµονής, χωρίς ποτέ να έχει επισκεφθεί την Ελλάδα». Στο θέμα πάντως, επανήλθε και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης, σημειώνοντας πως προφανώς η υπόθεση δεν έχει κλείσει όπως διατείνεται ο Δήμαρχος και θύμισε τον νέο έλεγχο που έγινε από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. «Ο Δήμαρχος ψευδώς ισχυριζόταν πως το θέμα έχει κλείσει και λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης! Αυτό είναι δείγμα της πολιτικής που ασκεί η δημοτική αρχή» σχολίασε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *