Ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ έδωσε σειρά απαντήσεων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για το κόστος που έχει η διαδικασία και πρόκειται για απαντήσεις που αναφέρονται σε άρθρο του κ. Νίκου Ζαράνη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 13-2-2019 στον -Ε-.
Ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς κατά πρώτον ξεκαθάρισε ότι από το ΦοΔΣΑ θα υποβληθεί μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων με δόλο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά της διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Υπάρχει σύμβαση από το 2017 για μίσθωση κινητού εξοπλισμού και διαχείριση απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Ο ΦοΔΣΑ υπέγραψε με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και η τιμή ανά τόνο ήταν 49 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όταν όμως ήλθαν τα δικά μας μηχανήματα, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, με απόφαση του ΔΣ, παίρνει λιγότερα χρήματα και συγκεκριμένα 41,82 ευρώ. Από τη στιγμή που είχαμε τα μηχανήματα διαπραγματευτήκαμε και τη μείωση της τιμής» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ που δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνο το καλοκαίρι έπρεπε να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα μέχρι να έλθουν τα μηχανήματα, για να μην μείνουν τα σκουπίδια επί μακρόν στους δρόμους. Γι΄ αυτό είχαν και εναλλακτικά σενάρια.
Για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πληρωμή των μηχανημάτων μέσα στο έτος 2018 ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ είπε ότι αυτό δεν ισχύει και είναι ανακρίβεια.
Το μόνο που πληρώθηκε μέσα στο 2018 είναι ένα τιμολόγιο που αφορούσε παλιά οφειλή.
Τέλος για τα επιπλέον 35 ευρώ/τόνο επεσήμανε πως αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα πληρώσουν ποτέ γιατί αφορούν την ταφή των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι του υπολείμματος που θάβουμε εμείς.
Ο επίλογος του κ. Μυλωνά για το αν είναι βιώσιμη ή όχι η διαχείριση των απορριμμάτων διατυπώθηκε με το ερώτημα “αν πρέπει να αφήσουμε τα σκουπίδια στους δρόμους…”.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ
Βρε Νίκο Ζαράνη, πώς τα ακούς;;;
Άλλα είναι αυτά που ρώτησες εσύ! Και για άλλα φαίνεται πως “απαντά” -και μάλιστα με παραμύθια- ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ!!!
Επομένως, αν καταλάβαμε καλά. Με την απάντηση του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ, διαφαίνεται πως, σχεδιάστηκαν -προληπτικά- όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μην ξεμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
* Μα έτσι όμως, επετεύχθηκε το “ακατόρθωτο”:
– Και όλα τα εναλλακτικά σενάρια, σε ταυτόχρονη εκτέλεση…
– Και τα σκουπίδια στους δρόμους…
– Και το αδιέξοδο, στην επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Ζάκυνθο, να διογκώνεται υπέρμετρα.
– Και όλα τα κόστη -αθροιστικά- όλων των εναλλακτικών σεναρίων, να επιβαρύνουν, στο σύνολό τους, τον ΦΟΣΔΑ και τους Δημότες, τελικά…
* Επικοινωνία “Βαβέλ”, δηλαδή & ανάλογη με αυτήν του: “Ράδιο Αρβήλα”!!!
{Αλλά τα βασικά ερωτήματα που όφειλε να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ είναι τα ακόλουθα, κυρίως.
Ποιά, άραγε, είναι:
(α) Η εκτέλεση του Τοπικού Σχεδίου -σε έργο, όγκους, κόστη & χρονοδιαγράμματα- σε σύγκριση με την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση και την ακόμα χειρότερη κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων, που προβλέπεται με βεβαιότητα;;;
(β) Πώς μπορεί να γίνεται δυνατή η σχέση και η σύμπτωση, από την μια μεριά: της “Αγοράς του Εξοπλισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης”, της προβληματικής έως κι ανύπαρκτης λειτουργίας του ΧΥΤΎ. στον Λίβα, αλλά και από την άλλη, της ταυτόχρονης “Ενοικίασης των μηχανημάτων εξοπλισμού”, για την ολοκληρωμένη διαχείριση ή μη -στον ίδιο χώρο και χρόνο- των απορριμμάτων στον Λίβα;;; Αλλά και
(γ) Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί, η συσσώρευση όλων των εναλλακτικών και κοστοβόρων διαδικασιών, στη διαχείριση απορριμμάτων και χωρίς αυτές να έχουν οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα, σύμφωνο με τους στόχους και τις επιδιώξεις των ψηφισμένων απ’ τα αρόδια όργανα και εγκεκριμένων απ’ τους αρμόδιους φορείς, Αποφάσεων και Εγκρίσεων ;;; Και μάλιστα, στον χώρο ακριβώς εκείνο, που εξελίσσεται μια -υπό έκρηξη δημιουργίας- ανεξέλεγκτη χωματερή;;; Από τη δημιουργία, ήδη, μιας -μεγάλου όγκου κι αδύνατης, προς περαιτέρω επεξεργασία- διαχείρισης, των ασκόπως, πλέον, συσκευασμένων σύμμεικτων απορριμμάτων μας;;;}!!!