Κόσμος

Ζελένσκι: Πολεμάμε για τις ζωές μας και θα νικήσουμε

Για νίκη επί της Ρωσίας δεσμεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τίμησε τους χιλιάδες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες εναντίον της Ρωσίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων, από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Ο Ζελένσκι κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Πεσόντων με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Ουκρανίας, η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2015.

«Στην πλατεία Mykhailivska στο Κίεβο, παρουσία τιμητικής φρουράς και υπό τον ήχο της σούρμας, τοποθετήθηκε στεφάνι με λουλούδια από τον ουκρανικό λαό στο Τείχος Μνήμης των πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου.

«Ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που έχουν πολεμήσει για την Ουκρανία στο παρελθόν και όλους αυτούς που πολεμούν γι’ αυτήν τώρα, αυτούς που κέρδισαν τότε και αυτούς που αναμφίβολα θα κερδίσουν τώρα», σημειώνει ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του για τη σημερινή εθνική εορτή.

«Νίκη με τέτοιο τρόπο που θα στεφανώσει με επιτυχία τον αγώνα πολλών γενεών του λαού μας. Τους ανθρώπους που πάντα ήθελαν ένα πράγμα περισσότερο, την ελευθερία. Για τους εαυτούς τους. Και για τα παιδιά τους».

«Ο λαός μας πολεμάει για το δικαίωμά του στη ζωή και για την “ανεξαρτησία” του από την Ρωσία», υπογράμμισε. «Ο κόσμος είναι με το μέρος μας, περισσότερο από ποτέ. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς από ποτέ στην Iστορία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου δυτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Στο Κίεβο, θρησκευτικές λειτουργίες και εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί με αφορμή τη σημερινή γιορτή. Η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε την κυκλοφορία γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν στρατιωτικούς.

Η Ημέρα των Υπερασπιστών και των Υπερασπιστριών της Ουκρανίας καθιερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2014, αντικαθιστώντας τη γιορτή της 23ης Φεβρουαρίου, κληροδότημα της Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη γιορτάζεται στη Ρωσία.

«Ο κόσμος βλέπει ότι οι Ουκρανοί δεν χάνουν την ανθρωπιά τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο εχθρός μπορεί να πλήττει τις πόλεις μας, αλλά ποτέ την αξιοπρέπειά μας», σημείωσε επίσης ο Ζελένσκι, ο οποίος ήταν ντυμένος στα χακί στο διάγγελμά του για τη σημερινή δημόσια αργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *