Αν και Διεθνής Τουριστική Έκθεση στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκε χθες, επηρεάστηκε εμφανώς από τη συνθήκη της πανδημίας και δεν θύμιζε την «αίγλη» των προηγούμενων ετών, οι ζακυνθινοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν μεταφέρουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για επανάκαμψη της τουριστικής αγοράς και ειδικά από την τουριστική αγορά της Βρετανίας.
Τα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις που ο ίδιος αποκόμισε από την έκθεση μετέφερε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γ. Μάργαρης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των αεροπορικών πτήσεων που θα συνδέουν τη βρετανική πρωτεύουσα απευθείας με το αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Το παρόν στην έκθεση έδωσαν και άλλοι επιχειρηματίες από το νησί μας όπως ο ξενοδόχος Π. Μαμφρέδας και Ν. Μυλωνάς , αλλά και ο τουριστικός πράκτορας Μ. Μπολίδης ενώ όλες τις ημέρες της έκθεσης έδωσε το παρόν εκεί και η Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια.
«Η έκθεση δε θύμιζε τις προ κορωνοϊού εποχές καθώς οι συμμετοχές ήταν πολύ λιγότερες και το κοινό σχεδόν ανύπαρκτο. Παραμένει όμως μια πολύ σημαντική διοργάνωση για τους επαγγελματίες, ενώ είναι η πρώτη μεγάλη τουριστική έκθεση πριν τα Χριστούγεννα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για μια διοργ’ανωση που έγινε δια ζώσης» σημείωσε ο κ. Μάργαρης συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της έκθεσης γίνονται επαφές και συζητήσεις με παράγοντες και τουρ οπερέιτορς από όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους τουρ οπερέιτορς σημειώνοντας πως οι εκπρόσωποι κάθε προορισμού θα πρέπει να έχουν γνώση και του προγραμματισμού των εταιρειών αλλά και των προβλημάτων που μπορεί να εντοπίζονται και πρέπει να ξεπεραστούν.
Αισιοδοξία για επανάκαμψη της βρετανικής αγοράς
«Από την Περιφερειάρχη έγιναν επαφές με στελέχη της TUIκαι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με τα στελέχη που έχουν αρμοδιότητα για τα θέματα που αφορούν τους προορισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους τουρ οπερέιτορς και από όλες τις αγορές» σημείωσε ο κ. Μάργαρης τονίζοντας πως διεθνείς εκθέσεις όπως του Λονδίνου αλλά και του Βερολίνου που ακολουθεί δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για αυτές τις συνεργασίες.
Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μάργαρης στάθηκε ειδικά στο θέμα των αεροπορικών πτήσεων που θα συνδέουν την Μεγάλη Βρετανία με τη Ζάκυνθο και όπως ανέφερε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για πολύ καλό τουρισμό στο νησί μας. Στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε συνάντηση με την αεροπορική εταιρεία AEGEANμε τους ζακυνθινούς φορείς να προτείνουν απευθείας αεροπορική σύνδεση από το Λονδίνο για Ζάκυνθο.
«Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όσο καλά τα περιμένουμε από τη βρετανική αγορά θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής και ελεύθερων πτήσεων εκτός από τις πτήσεις των touroperators. Αν και η αεροπορική εταιρεία δύσκολα θα οργανώσει μια τέτοια πτήση άμεσα είναι σημαντικό να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η αύξηση της ζήτησης από τη Βρετανία θα πρέπει να μεταφραστεί και σε περισσότερες επιλογές για τις πτήσεις» σημείωσε ο κ. Μάργαρης που σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι τρίτη σε ζήτηση αγορά για τους Βρετανούς μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες έχουν καλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
Τέλος, σε σχέση με το Brexit, ο κ. Μάργαρης μεταφέροντας και την προσωπική του εμπειρία σημείωσε πως εκτός από την υποχρέωση για διαβατήριο που πλέον έχουν οι ταξιδιώτες από και προς τη Βρετανία , δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο στα ταξίδια.