Quantcast

Γνώμες

Zητούμενο δεν είναι η ακυβερνησία

Σε απόλυτα θετική κατεύθυνση (αν και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος)  βρίσκεται η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αλλάξει τη νομοθεσία που διέπει την αυτοδιοίκηση με απώτερο στόχο να υπάρξει κυβερνησιμότητα και να απαλειφθούν φαινόμενα ακυβερνησίας που φέρνει η απλή αναλογική.

Ο λόγος για τον οποίο σήμερα κάνουμε αυτή την τοποθέτηση  μέσα από τις σελίδες του –Ε- σχετίζεται με την πολύ πλούσια εμπειρία που έχουμε στη Ζάκυνθο από τα πεπραγμένα της αυτοδιοίκησης για δεκαετίες και μάλιστα με διαφορετικές κυβερνήσεις και αιρετούς σχεδόν όλων των αποχρώσεων. Έχοντας λοιπόν παρακολουθήσει στενά (και μάλιστα για χιλιάδες ώρες)  συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων γνωρίζουμε σε βάθος που πονάει το σύστημα και πως πρέπει να θεραπευτεί.

Η αποκαλούμενη “κουλτούρα των συνεργασιών” οδηγεί σε πολιτικά τέρατα κι αυτό το έχουμε δει στο νησί μας και κυρίως το έχουμε πληρώσει ακριβά γιατί το αποτέλεσμα έδειξε ότι το πάθος για τη νομή της εξουσίας και την επιβολή ορισμένων υπερφιλόδοξων πάνω στους   άλλους είναι ακόρεστο κι αβυσσαλέο (και δεν συνοδεύεται με έργα αλλά με την λογική της αέναης παραμονής στην εξουσία).

Ποιός θα ξεχάσει ότι στο νησί μας το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα (τότε Συνασπισμός)  λειτούργησε στο πεδίο της αυτοδιοίκησης ως δεκανίκι του τότε κυβερνητικού κόμματος και κραταιού ΠΑΣΟΚ; Κι ακόμα ποιός θα ξεχάσει αυτοδιοικητικούς από το χώρο της ΝΔ (τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονταν) που έπρατταν κατά τον τρόπο που όλη η Ζάκυνθος γνωρίζει για να κρατηθούν στην εξουσία με οποιοδήποτε αντάλλαγμα;

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας στους δήμους και στις περιφέρειες. Ο υπουργός εκτιμά πως  η  απλή αναλογική διαλύει την ουσιαστική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στην κατάργησή της. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται σε αποφυγή διαλυτικών φαινομένων στην αυτοδιοίκηση κι εμείς με τη δική μας εμπειρία συμπληρώνουμε πως πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε εκβιαστικές ενέργειες  που ενδέχεται να υποκρύπτονται στη λήψη μιας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο αλλά πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές και αφού είχε αναδειχτεί  Δήμαρχος ο Ν. Αρετάκης, στα χείλη όλων υπήρχε το ερώτημα πώς θα καταφέρει να διοικήσει αν δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις, ειδικά στην περίπτωση του άκρως προβληματικού Δήμου της Ζακύνθου με τα άθλια οικονομικά και την γνωστή ανικανότητα να εφαρμόσει ακόμα και τις αποφάσεις που παίρνει  ο ίδιος.

Το ερώτημα θα επανέλθει απειλητικό μετά την 1η Σεπτεμβρίου που θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, η οποία σημειωτέον στο δεύτερο γύρο των εκλογών έφτασε σε ποσοστό το 68%.  Ο ζακυνθινός λαός που ψήφισε δεν θέλει να δει ως αποτέλεσμα έναν αυτοδιοικητικό αχταρμά αλλά αλλαγή πορείας στο Δήμο και μάλιστα στους τομείς εκείνους όπως η τύχη των τραπεζικών δανείων που φτάσαμε παραμονές εκλογών για να έχουμε μία απόφαση…

Μπορεί η απλή αναλογική να είναι το δικαιότερο σύστημα αλλά ζητούμενο δεν είναι η ακυβερνησία ούτε τα κομματικά λάφυρα!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *