Ζάκυνθος

Υψηλότερες από πέρυσι οι τιμές για το εορταστικό τραπέζι

Την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων  στους μισθωτούς αλλά και των επιδοτήσεων στους αγρότες μας «περιμένει» η τοπική αγορά ως μια τονωτική ένεση  καθώς η κίνηση παραμένει προς το παρόν χλιαρή  και οι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα ψώνια.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο φωτογραφικός φακός του Ερμή έκανε μια εξόρμηση στην αγορά των προϊόντων  για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το κόστος για το οποίο είναι υψηλότερο από πέρυσι. Παρόλα αυτά οι συμπολίτες μας δεν σκοπεύουν να στερηθούν τα παραδοσιακά εδέσματα, από την στιγμή μάλιστα που οι γιορτές θα περάσουν κατά κύριο λόγο μέσα στο σπίτι και μεταξύ του στενού «πυρήνα» της οικογένειας και των φίλων και όχι σε κάποιο εστιατόριο για ρεβεγιόν. Ακόμη λιγότεροι θα είναι αυτοί που φέτος θα ταξιδέψουν εκτός νησιού μια που η μετάλλαξη όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εξορμήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης θα γίνει και φέτος για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αφού σε όλα τα προϊόντα παρατηρείται αύξηση της τάξης του ενός ή δύο ευρώ το κιλό. Στο κατσικάκι και το αρνάκι γάλακτος που οι τιμές έχουν ήδη ανέβει από πέρυσι, ο καταναλωτής θα βρει ντόπια προϊόντα στα 12,5 ευρώ το κατσικάκι και 11,5 το αρνάκι. Η γαλοπούλα που θα νοστιμίσει το παραδοσιακό αυγολέμονο έχει σταθερή τιμή σε σχέση με πέρυσι, από 10 ευρώ το κιλό. Στις προτιμήσεις των καταναλωτών τέλος υπάρχουν και τα ρολά από χοιρινά και κοτόπουλο που πολλοί τα ζητούν για μια πιο εύκολη λύση στο γιορτινό τραπέζι.

Αυξημένες είναι οι τιμές και στα γλυκά που αποτελούν το απαραίτητο κέρασμα των ημερών! Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έφτασαν τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ στα 14 ευρώ το κιλό φτάνουν τα παραδοσιακά αυτά γλυκίσματα αν έχουν επικάλυψη. Οι δίπλες πωλούνται στα 14 ευρώ ενώ η παραδοσιακή κουλούρα έφτασε τα 10 ευρώ το κιλό.

 Αν και πιο συγκρατημένα προς το παρόν οι συμπατριώτες μας κάνουν και φέτος τις αγορές τους για το τραπέζι που θα περάσουν με την οικογένεια και τους φίλους τους, ενώ όσοι μπορούν θα ήταν όμορφο να σκεφτούν και αυτούς που θα περάσουν αυτές τις ημέρες χωρίς τα απαραίτητα.

Σύμφωνα πάντως με την η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) η  εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) προέβη σε εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2021. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *