Το πρώτο σημαντικό βήμα για μια πλήρη και αναλυτική καταγραφή του αρχείου του Ντίνου Κονόμου που κοσμεί τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, μετά από δωρεά που έγινε από τον ίδιο λίγο πριν το θάνατό του, έγινε χθες με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου Φίλιππου Συνετού και της φιλολόγου, ιστορικού και πρώην Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, Γεωργίας Κόκλα Παπαδάτου, που αναλαμβάνει την απογραφή του σημαντικού αυτού υλικού.
Η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση και των άλλων Αρχείων της Βιβλιοθήκης και διασφαλίζει πως οι μελλοντικές γενιές αναγνωστών και ερευνητών θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στον πλούτο της Βιβλιοθήκης του νησιού μας.
Η κ. Κόκλα Παπαδάτου ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, ως Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης με το πολύτιμο αυτό αρχείο και τώρα, μετά την απόφαση που πήρε το Εφορευτικό Συμβούλιο, αναλαμβάνει την απογραφή και την αρχειοθέτηση του και μάλιστα αδαπάνως για το δημόσιο. Το έργο που θα παραχθεί από την Κόκλα αναμένεται στην συνέχεια να εκδοθεί από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη υπό την επιμέλεια και επίβλεψη της ίδιας
«Σήμερα έχουμε τη χαρά να υπογράφουμε την πρώτη σύμβαση που γίνεται με μελετητή- ερευνητή για την καταγραφή και αξιοποίηση του αρχείου του Ντίνου Κονόμου. Εξουσιοδοτήθηκα από το Εφορευτικό Συμβούλιο για την υπογραφή αυτής της σύμβασης με την κ. Κόκλα Παπαδάτου που ερευνά, μελετά εδώ και χρόνια, αυτό το αρχείο, ώστε μέσα στο επόμενο 6μηνο να το παραλάβει η Βιβλιοθήκη μας, να το εκδώσει και να το παραδώσει στο ζακυνθινό κοινό» ανέφερε ο κ. Συνετός, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, δίνοντας το λόγο στην συνέχεια στην ίδια την κ. Κόκλα – Παπαδάτου που αναφέρθηκε πολύ σύντομα στον δωρητή του αρχείου.
«Ο Ντίνος Κονόμος, γεννημένος το 1918 πέθανε το 1990 και προτού πεθάνει είχε δωρίσει τη Βιβλιοθήκη του στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου. Πρόκειται για το υλικό που είναι τοποθετημένο περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας και κατά τη δική του επιθυμία αυτή ονομάστηκε ως «Αίθουσα ζακυνθινού λαού». Ο Κονόμος από το 1935 όπου καταγράφεται το πρώτο του δημοσίευμα, ασχολείται με την ιστορία της Ζακύνθου, της Επτανήσου και της άλλης Ελλάδας. Ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα που κατανάλωσε όλη τη ζωή της στην μελέτη της ιστορίας, της λαογραφίας, της ποίησης και φιλολογίας του τόπου μας» ανέφερε η κ. Κόκλα Παπαδάτου σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει από φωτογραφίες και εγκυκλοπαίδειες, μέχρι επιστολές, λογοτεχνικά, επιστημονικά ιστορικά βιβλία. Μέρος του υλικού αυτού είναι φυσικά και έργα με συγγραφέα τον ίδιο.

«Στη Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου υπάρχει το Βιβλίο της Ζωής του, που δεν είναι άλλο από το αρχείο του» τόνισε.
Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΟΝΟΜΟΥ
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 6 Ιουλίου 1918,όπου πέρασε τα παιδικά και νεανικά χρόνια του. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την αρχειακή έρευνα της επτανησιακής ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του στη Ζάκυνθο, κατά τη διάρκεια της Κατοχής (αρχές 1944), το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του φίλου του ποιητή Σπύρου Γκούσκου, ο οποίος είχε σκοτωθεί «στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, πολεμώντας τον ιταλικό φασισμό».
Tο 1945 δημιούργησε το λαογραφικό, ιστορικό και φιλολογικό περιοδικό “Επτανησιακά Φύλλα’, το οποίο διηύθυνε μέχρι το θάνατό του,και αργότερα το συνέχισε ο Διονύσης Σέρρας. Πολλές μελέτες του και υλικά που είχε συλλέξει καταστράφηκαν κατά τη σεισμο-πυρκαγιά του 1953 στη Ζάκυνθο.
Μετά το 1953 ο Κονόμος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, όπου διέσωσε από την καταστροφή τα Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τα οποία και αποτατάστησε.
Έργο ζωής του υπήρξε η πολύτομη έκδοση ‘Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια)’.
Τιμήθηκε για την προσφορά του από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών, δυο φορές, το 1965 για τα βιβλία που είχε δημοσιεύσει την προηγούμενη χρονιά επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατό χρόνων της Ενώσεως της Επτανήσου, αλλά και αργότερα
για το σύνολο του έργου του.[8]
Ο Ντίνος Κονόμος πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 9 Νοεμβρίου 1990 από καρδιακή προσβολή και ετάφη στη Ζάκυνθο. Η πλούσια και πολύτιμη βιβλιοθήκη του δωρίστηκε στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
Ποίηση και πεζογραφία
(1973) Ο πατέρας μου κι εγώ
(1974) Νικόλαος Κουτούζης
(1976) Ο Μαρτινέγκος
(1977) Καπιτάν Κεφαλάς. Ο δέσμιος του νόστου
(1982) Αναδρομή (ποίηση)
Μελέτες
(1944, Ζάκυνθος) Εκλογή από το ποιητικό έργο του Σπύρου Γκούσκου
(1950) Σολωμού ανέκδοτα γράμματα στον Ιωάννη Γαλβάνη
(1953) Βίος Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά. Καταγραφή Γεωργίου Τερτσέτη εκ τεσσάρων νέων χειρογράφων
(1958) Ο Νικόλαος Μάντζαρος και ο εθνικός μας Ύμνος
(1958) Διονύσιος Σολωμός. Η ποιητική δημιουργία του στη Ζάκυνθο
(1959) Γεώργιος Τερτσέτης: Ανέκδοτα κείμενα
(1960) Ζακυνθινό λεξιλόγιο
(1962) Η Επτάνησος κατά την Ιταλικήν Κατοχήν, 1941-1943
(1964) Ο Ηλίας Ζερβός–Ιακωβάτος και η Ένωση της Επτανήσου
(1964) Ιωάννινα) Ηπειρώτες στη Ζάκυνθο
(1964) Ναοί και μονές στη Ζάκυνθο
(1964) Ιστορία του επτανησιακού Τύπου[7]
(1965) Η Ιόνιος Ακαδημία
(1966) Η χριστιανική τέχνη στην Κεφαλονιά
(1966) Ζακυνθινοί Φιλικοί
(1968) Κρήτη και Ζάκυνθος
(1969-70) Γεωργίου Τερτσέτη: Έργα, τόμ. Α΄-Γ΄
(1970) Ζακυνθινά Χρονικά (1845-1953)
(1971) Ανέκδοτα κείμενα της Εθνεγερσίας
(1973) Μυστικές Εταιρείες στα χρόνια της Εθνεγερσίας
(1979-87) Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια), τόμ. Α΄-Δ΄
(1983) Τση Ζάκυθος
(1990) Ζακυνθινοί του ΙΘ΄ αιώνα στην Αγγλία
Αρχίζει η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης
Χθες έγινε γνωστή και η ευχάριστη είδηση της επιλογής του αναδόχου για την αποκατάσταση των φθορών του Αναγνωστηρίου και της Βιβλιοθήκης που προέκυψαν από τους σεισμούς του 2006.
Από το άνοιγμα των φακέλων με τις προσφορές που πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι η χαμηλότερη τιμή δόθηκε από την εταιρεία των αδερφών Καλογερία,, στους οποίους και κατακυρώθηκε το έργο και από τους οποίους σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.