Ζάκυνθος

Υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου Ν. Πυριόχου: Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του ιού

Τ ην πρόοδο των εμβολιασμών στο νησί μας αλλά και τα θέματα που είναι στο προσκήνιο με την πανδημία σχολίασε μιλώντας στον –Ε- η ιατρός και υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου Ντενίζ Πυριόχου η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μεταλλάξεων ενώ είπε ότι στη Ζάκυνθο δεν έχουν προκύψει παρενέργειες με τα εμβόλια.
«Η περίοδος με τους εμβολιασμούς είναι πολύ δύσκολη για μας καθώς οι αντοχές μας εξασθενίζουν. Σκεφτόμαστε ότι είναι μία κατάσταση εθνικής κρίσης και πρέπει να αποδώσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά την υγεία γι’ αυτό και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις» ανέφερε η κ. Πυριόχου η οποία για την εικόνα στο πρώην ΙΚΑ και νυν Κέντρο Υγείας είπε: 
«Ο εμβολιασμός γίνεται πιο εντατικά. Ξεκινήσαμε πιο χαλαρά γιατί ήταν οι πιο μεγάλες ηλικίες (οι υπερήλικες ήταν λιγότεροι πληθυσμιακά), τώρα όμως φτάσαμε  σε ένα στάδιο που τα άτομα είναι αριθμητικά περισσότερα. Με τις δύο εμβολιαστικές γραμμές που έχουμε στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου, εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 200 άτομα την ημέρα. Επίσης εμβολιασμοί γίνονται και το Σαββατοκύριακο. Λειτουργούν δύο γραμμές το πρωί και δύο το απόγευμα».
Αναφερόμενη στις παρενέργειες η κ. Πυριόχου εξήγησε τα ακόλουθα: «Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες στη Ζάκυνθο. Κάνω μία στατιστική για να μελετήσω το εμβόλιο της Pfizer και βλέπω ότι στον τομέα με τις παρενέργειες πηγαίνει πολύ καλά. Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο εμβόλιο είναι 3 εβδομάδες, είναι σύντομα δηλαδή, γι’ αυτό μπορεί να κάνει κάποιο πυρετό στο δεύτερο εμβόλιο. Αυτό για μας τους γιατρούς είναι θετικό γιατί είναι διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τις παρενέργειες τις βλέπουμε στατιστικά κι όχι ψυχρά, δηλαδή μπροστά στην ωφέλεια του εμβολίου με την πανδημία που έχει κυριέψει τη ζωή μας, κοιτάμε ότι θα ζήσουμε κι θα επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί σε όλη την κοινωνία.
Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει και πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, πόσο θα κρατήσει η ανοσία, τα ερωτήματα είναι πολλά. Παρακολουθώ τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή και αυτοί που τοποθετούνται στη χώρα μας είναι κορυφαίοι». 
Τέλος η κ. Πυριόχου μετέφερε τα δικά της ερωτήματα και είπε: «Εκείνο που με προβληματίζει είναι οι μεταλλάξεις. Επειδή είμαι και βιολόγος θέλω να πω ότι τα εμβόλια πρέπει να καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Στους εμβολιασμούς θεωρώ ότι πάμε καλά κι ελπίζω να περιχαρακωθεί η κατάσταση. Βέβαια η Ζάκυνθος είναι από τα νησιά που είναι χαμηλά. Το εμβόλιο όμως είναι η μόνη μας λύση. Όλοι οι επιστήμονες έπεσαν πάνω σε αυτό και ασχολήθηκαν, είναι το πιο μελετημένο εμβόλιο. Ο  καθένας βέβαια αποφασίζει για τη μοίρα του». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *